Які приправи підходять до гречки?

Україна одна з небагатьох країн у світі в якій гречка користується великою популярністю. Як тільки гречка з’явилася на території нашої країни, відразу припала до душі всьому населенню. І по сьогодні гречка займає провідне місце в раціоні кожного українця. На її основі можна приготувати перші, другі страви, десерти, котлети, ковбаси, зробити муку. А, щоб урізноманітнити такий вже звичний смак, під час приготування варто просто додати спецій до гречки і її смак Вас здивує.




Першими гречку почали вирощувати в Непалі та Індії ще 4 тисячі років тому. Ця культура швидко набрала популярності і поширилася по інших Східних країнах де її називали «чорним рисом». Завдяки розвитку торгівлі гречку до Європи завезли торговці у 16 столітті. До України вона потрапила завдяки грецьким купцям і ченцям, саме тому вона й отримала таку назву. За часів Русі гречка коштувала дешево, навіть дешевше ніж пшениця, тому придбати її міг будь-хто. Завдяки цьому гречку почали вирощувати у великій кількості на території України.

 

Яку користь має гречка для організму людини?

Гречку вважають екологічно чистим продуктом. Через свою невибагливість у догляді до неї не потрібно додавати ГМО, пестициди та різні добрива. Завдяки цьому гречка у своєму складі містить лише корисні елементи. Вона багата на велику кількість мінералів, таких як: магній, калій, сірка, бор, фосфор, кремній, хлор, заліза, натрій, мідь, йод, фтор, кобальт, цинк, марганець. Також до її складу входять такі вітаміни: А, Е, С, РР, вітаміни групи В, бера-каротин.

 

Хоч гречка є досить калорійним продуктом, але у своєму складі містить багато клітковини та корисні і повільні вуглеводи. Саме завдяки цьому вона добре насичує організм та додає енергії, її потрібно вживати навіть під час дієтичного раціону. Вона знижує рівень холестерину в організмі та пришвидшує метаболізм. Також гречка особливо корисна для людей які не вживають м’яса. У своєму складі має великий вміст білка, тому може замінити м'ясо.

 

Гречка у своєму складі містить природний цукор, тому є корисною для людей з діабетом. Завдяки вмісту фолієвої кислоти гречка сприяє кровотворенню, очищує кров, зміцнює судини та серце. Особливо фолієва кислота корисна під час вагітності. Гречка допомагає виводити шлаки з організму, перешкоджає виникненню набряків. Також вона покращує стан шкіри, волосся та нігтів.

 

Які спеції підходять до гречки?



Сама по собі гречка має яскравий смак, достатньо просто приготувати її додавши сіль і вона вже буде смачною. Але така страва швидко набридне своїм одноманітним смаком. Щоб урізноманітнити смак гречаних страв до них варто додати декілька спецій, таким чином кожного разу можна отримувати унікальну за смаком страву. Найкраще до гречки підходять такі спеції:


  • паприка мелена червона;
  • паприка мелена зелена;
  • орегано;
  • петрушка;
  • базилік;
  • кріп;
  • коріандр мелений;
  • гірчиця;
  • часник;
  • кмин;
  • мускатний горіх;
  • імбир;
  • прованські трави;
  • естрагон;
  • карі;
  • перець чорний, духмяний, чилі, рожевий, білий, зелений.


Як поєднувати спеції в різних страв із гречки?




Щоб приготувати страву із гречки дійсно смачною, потрібно правильно підібрати спеції. Вибір спецій залежить від способу приготування та інших інгредієнтів з якими Ви будете подавати гречку до столу:


  • Спеції для гречаної каші – паприка, імбир, прованські трави, перець чилі, мускатний горіх, естрагон.
  • Спеції для гречки з м’ясом – паприка, прованські трави, чорний перець, часник, кріп, петрушка.
  • Спеції для гречки з грибами – часник, кріп, чорний перець, прованські трави.
  • Спеції для гречаників – паприка, гірчиця, перець червоний, чорний, духмяний, часник, мускатний горіх, майоран, кмин.
  • Спеції для десертів із гречки – кориця, імбир, кунжут, гвоздика.


Дізнайтесь також, які приправи підходять до баранини?


Автор 25577 02.10.2020
Пов'язані товари