Китайські приправи

Китайські приправи

Китайська кухня відома на увесь світ завдяки своїй неймовірній смаковій палітрі. До страви китайські кулінари відносяться, як до витвору мистецтва, а спеції використовують в якості фарб. Вони вважають що у світі немає вишуканих продуктів, а неймовірний смак навіть непримітному продукту можна додати за допомогою приправ. Саме завдяки такому погляду китайські приправи мають велику цінність.

Для приготування страв у китайській кухні використовують всі можливі спеції, завдяки яким можна позбутися специфічного запаху продуту, зробити його приємним і апетитним. Також за допомогою правильної комбінації прянощі можуть зменшити кількість жиру в готовій страві. Крім цього китайські соуси та приправи, завдяки своїм особливим властивостям, у страві відіграють різні функції. А деякі навіть збагачують організм різноманітними поживними речовинами.

Кожна із приправ додається на певному етапі приготування страви. Вони вважають, що все повинно бути гармонічним, тільки в такому вигляді їжа буде смачної, і приноситиме користь організму людини. Всі обов’язкові етапи для приготування їжі описані в стародавній книзі «Шан шу», що в перекладі означає «Книга історії».

Про особливі властивості спецій знали ще в Стародавньому Китаї. Існує легенда, що в 740 році до нашої ери в Китаї сильно захворів імператор. У нього був сильний жар та серце вискакувало із грудей. Щоб допомогти імператору його кухар приготував суп із додаванням спецій. Завдяки цьому супу імператор швидко пішов на поправку. З тої пори китайська медицина базується на цілющих властивостях прянощів. Багато лікувальних властивостей спецій описував Конфуцій у своїх творах.

Китайські приправи

Розпізнати у китайській страві, яка саме спеція там додана досить складно. Так само складно визначити, що саме Ви їсте в даний момент. Завдяки умінню правильно компонувати між собою спеції китайці у страві можуть перетворити рибу на курку. Або Ви будете впевнені, що їсте м'ясо, а це насправді буде соя. Завдяки цьому китайська кухня настільки різноманітна і захоплююча.

У кожному регіоні Китаю переважає свій особливий набір спецій, але є перелік приправ яким користуються по всій країні:

  • Імбир – має гострий смак і насичений аромат. Його використовують, щоб замаскувати специфічний аромат дичини та риби. В суп та основні страви додають, щоб отримати пікантний смак. Також його часто використовують для приготування кондитерських виробів, щоб отримати пряний аромат. На його основі готують різні соуси і напої.
  • Кінза – має яскравий освіжаючий смак і аромат. Одна із найпоширеніших спецій у китайській кухні. Кінзу додають під час приготування супів, салатів. Також вона добре поєднується з м’ясними стравами.
  • Коріандр – це зерна кінзи, вони мають більш насичений аромат і пікантний смак. Коріандр найчастіше додають для приготування свинини, а також до десертів.
  • Кунжут – він має ніжний легкий смак і аромат. В китайській кухні використовують білий і чорний кунжут. Його додають під час приготування риби, м’яса і до салатів. На його основі роблять популярні в Китаї кунжутне масла і пасту. Також кунжутом часто присипають випічку.
  • Бутони лілій – це засушені бутони тигрової лілії. Вини мають приємний аромат і солодкий смак. Найчастіше їх використовують для приготування різноманітних соусів.
  • Цибуля – має пікантний смак. Його додають під час приготування супу, гарячих соусів, до м’ясного маринаду під час тушкування головної страви.
  • Кукурудзяний крохмаль – один із незамінних інгредієнтів під час приготування став у Китаї. За допомогою Кукурудзяного крохмалю загущують всі китайські соуси. Також його обов’язково додають під час приготування паніровки, таким чином вона стає однорідною і добре обволакує продукт. Його іще часто додають під час маринування м’яса.
  • Часник – пікантна приправа. Його додають до холодних закусок та під час приготування риби. Часник допомагає вбивати бактерії.
  • Каррі жовтий – насичена пікантна приправа. Її використовують для приготування картоплі та м’ясних страв.

Найпопулярніші китайські приправи

Ще зі стародавніх часів китайська кухня поділяється на п’ять основних смаків, це гострий, гіркий, солоний, солодкий і кислий. Саме балансу між цими смаками притримуються китайські кулінари під час приготування страв. Всі ці смаки ідеально в собі поєднує відома приправа «п’ять спецій». До її складу входить:

  • кориця китайська;
  • гвоздика;
  • бадьян;
  • фенхель;
  • сичуанський перець.

Саме вона додає стравам того традиційного китайського солодкувато-пікантного смаку. Її найчастіше додають для приготування м’ясних страв і курки. Але вона також добре поєднується із овочами.

Ще однією популярною приправою в Китаї є «Усянмянь», що в перекладі означає «п’ять міфів». До її складу входять такі спеції як корінь солодкий, корінь кропу, гвоздика, бадьян і кориця. Завдяки такому поєднанню приправа має солодкий, гострий і трішки гіркуватий смак. Добре підходить для приготування червоного м’яса та курки, її додають до різних маринадів. А також в Китаї дану приправу часто використовують у десертах.

Однією з найпопулярніших приправ в Китайській кухні вважається соєвий соус. Його готують із соєвих бобів, підсмаженої пшениці та солі. Він має різні види, від світлого до насичено коричневого, і від рідкого до густого. Соєвий соус також активно почали використовувати і в інших кухнях світу. Його додають до страв, щоб отримати більш насичений карамельний колір та смак. А також в залежності від різновиду соусу, може зробити страву більш солоною або гострою.

Також в Китаї в якості приправи дуже популярний глутамат натрій. Виготовляють його із соєвих бобів і пшениці, і він вважається натуральним. Він може бути у вигляді порошку або розчину. За смаком нагадує м’ясний бульйон. Його використовують під час приготування супів, бульйонів, для виготовлення холодних закусок. Найчастіше його додають до вегетаріанських страв, щоб надати їм м’ясного смаку.

Гостра китайська приправа

Взагалі у Китаї майже всі страви готують дуже гострими. Саме тому Європейцям важко куштувати там страви, не запиваючи їх водою. Щоб додати продуктам такого пікантного смаку часто використовують гірчицю. Дану приправу готують із залишків від приготування гірчичного масла. Саме через це вона і має такий насичений гострий смак.

Ще однією гострою спецією і китайській кухні є сичуанський перець. Його у великих кількостях додають до їжі у провінції Сичуань і Шенсі. Його у вигляді порошку змішують із солю і додають під час приготування гарячих страв. Також в Китаї дуже популярна приправа васабі. Його готують із кореня хрону. В залежності з якої частино кореню приготоване васабі воно має різний смак, від пікантного до неймовірно гострого.

Де купити китайські приправи?

Китай активно імпортує до України свої приправи. Тому купити китайські приправи в нашій країні можна без проблем. Виробник спецій ТМ Dr. Igel, доставляє до України якісну та перевірну сировину. Щоб Ви могли насолодитися всіма смаковими палітрами китайської кухні не залишаючи територію нашої країни.

Китайські приправи оптом

Купити китайські приправи оптом можна офіційному сайті виробника спецій ТМ Dr. Igel. Для оптових покупців компанія спеціально розробила систему бонусів та знижок. Забрати Ваше замовлення можна самостійно або оформити адресну доставку по всі Україні.



ТОП ПРОДАЖІВ!
СКИДКА: -17%
Лимонна кислота ТМ Dr. Igel 100 г
Лимонна кислота ТМ Dr. Igel 100 г
Походження сировини: Китай
2
30 ₴ 25 ₴
ТОП ПРОДАЖІВ!
СКИДКА: -20%
Лимонна кислота ТМ Dr. Igel 1000 г
Лимонна кислота ТМ Dr. Igel 1000 г
Походження сировини: Китай
2
183 ₴ 146 ₴
СКИДКА: -20%
Лимонна кислота ТМ Dr. Igel 10кг
Лимонна кислота ТМ Dr. Igel 10кг
Походження сировини: Китай
1646 ₴ 1315 ₴
ТОП ПРОДАЖІВ!
СКИДКА: -25%
Лимонна кислота ТМ Dr. Igel 20 г
Лимонна кислота ТМ Dr. Igel 20 г
Походження сировини: Китай
2
8 ₴ 6 ₴
СКИДКА: -20%
Лимонна кислота ТМ Dr. Igel 25кг
Лимонна кислота ТМ Dr. Igel 25кг
Походження сировини: Китай
3870 ₴ 3096 ₴
СКИДКА: -20%
Лимонна кислота ТМ Dr. Igel 500 г
Лимонна кислота ТМ Dr. Igel 500 г
Походження сировини: Китай
2
100 ₴ 80 ₴
СКИДКА: -20%
Лимонна кислота ТМ Dr. Igel 5кг
Лимонна кислота ТМ Dr. Igel 5кг
Походження сировини: Китай
870 ₴ 695 ₴
СКИДКА: -20%
Суміш перців ТМ Dr. Igel 1000г
Суміш перців ТМ Dr. Igel 1000г
Походження сировини: Україна
2
778 ₴ 622 ₴
СКИДКА: -20%
Суміш перців ТМ Dr. Igel 100г
Суміш перців ТМ Dr. Igel 100г
Походження сировини: Україна
1
94 ₴ 75 ₴
ТОП ПРОДАЖІВ!
СКИДКА: -18%
Суміш перців ТМ Dr. Igel 15г
Суміш перців ТМ Dr. Igel 15г
Походження сировини: Україна
2
22 ₴ 18 ₴
ТОП ПРОДАЖІВ!
СКИДКА: -21%
Суміш перців ТМ Dr. Igel 35г (млинок)
Суміш перців ТМ Dr. Igel 35г (млинок)
Походження сировини: Україна
2
125 ₴ 99 ₴
СКИДКА: -19%
Суміш перців ТМ Dr. Igel 500г
Суміш перців ТМ Dr. Igel 500г
Походження сировини: Україна
391 ₴ 316 ₴
ТОП ПРОДАЖІВ!
СКИДКА: -17%
Суміш перців. ТМ Dr. Igel 150г (банка)
Суміш перців. ТМ Dr. Igel 150г (банка)
Походження сировини: Україна
1
300 ₴ 250 ₴
Показано від 1 до 13 з 13 (всього сторінок: 1)