Приправа для бастурми
Бастурма – в'ялене м'ясо з неймовірно пікантним смаком та яскравим ароматом. Ця страва прийшла до нас зі сходу і заполонила своїм цікавим екзотичним смаком. Зараз існує велика кількість різних рецептів бастурми, зроблених із різного м'яса. Але одне залишилося незмінним – це приправи для бастурми. Саме завдяки приправам м'ясо може досягти такого смаку та зберігатися тривалий час.
Вперше цю страву почали готувати тюркські народи. Саме кочовики придумали таку унікальну технологію в'ялення м'яса. Перед походами вони вирізали шматки м'яса конини або баранини. Потім розкладали м'ясо на спину коня, а зверху м'яса ставили своє сідло. Під час походів м'ясо просочувалося сіллю, яка виходили разом із потом коня, і таким чином воно не псувалося. А сонце висушувало зайву волого з нього. Саме так і виходило в'ялене м'ясо, яким можна було прогодувати всю армію під час тривалих походів.
Згодом вірмени перейняли за основу цей спосіб приготування. Додали нових інгредієнтів та зробили бастурму національного значення стравою. Вони почали в'ялити м'ясо обгортаючи його сіллю. Також завдяки гірській місцевості, де розташована Вірменія, росте велика кількість різних пряних трав, які теж почали додавати. Саме так з'явилася приправа для бастурми.
Спочатку бастурму виготовляли в домашніх умовах, а згодом з'явилося заводське виробництво. Завдяки цьому цей чудовий, ароматний продукт став популярним на увесь світ. У Вірменії вважають, що бастурму повинні готувати тільки чоловіки. Саме вони зможуть вибрати гарний шматок м'яса, вдало підібрати приправи та вино.
Бастурма є не тільки смачною стравою, а й корисною для нашого здоров'я. Адже завдяки унікальній технології приготування у м'ясі залишаються всі корисні властивості. У своєму складі вона має такі вітаміни як: А, С, РР та вітаміни групи В. Також мікроелементи: фосфор, калій, цинк, залізо, кальцій, магній, натрій. Бастурма чудово підходить, щоб втамувати почуття голоду, додає організму енергії та допомагає подолати втому. Бастурма є не жирним продуктом і її вживати можна навіть під час дієти. А приправи для бастурми надають їй ще більше корисних вітамінів та мікроелементів.
Які приправи підходять до бастурми?
Приправа для бастурми – її оригінальна назва «чаман», ця назва походить від головного інгредієнта цієї приправи. У перекладі з вірменської «чаман» означає «голубий пажитник», який також популярний під назвами як пажитник, фенугурек, шамбала. Щоб приготувати смачну бастурму до чаману можна додати такі приправи:
- Пажитник – має цікавий оріховий смак з гострим післясмаком. Пажитник може зменшити рівень цукру та холестерину в крові. Допомагає послабити біль у суглобах та зубну. Бореться з раковими клітинами та допомагає покращити стан під час онкозахворювань. Також покращує стан шкіри.
- Сумах – має терпкий, з кислуватими нотками смак та не виразний аромат. Сумах є також головною приправою для бастурми яку замінити не можливо. Сумах додають до всіх рецептів приготування бастурми. Чудово лікує розлади шлунку та цистит.
- Паприка – додасть бастурмі солодкуватого смаку та пряного аромату. Також збагатить м'ясо апетитним кольором. Паприка сприятливо впливає на нервову систему, допомагає боротися зі стресом та депресією. У своєму складі має багато вітаміну Р, що зміцнює кровоносні судини.
- Часник – має пряний смак, додає бастурмі яскравого вишуканого аромату. Часник зміцнює імунітет, допомагає боротися з вірусами та інфекціями. Допомагає зберегти гарний зір, покращити стан шкіри та зробити волосся більш густим.
- Чорний перець – має приємний пряний аромат і смак. Чорний перець має здатність знімати запалення та зміцнює серце. Також може сповільнити процес старіння.
- Червоний перець – має гострий смак і яскравий пряний аромат. Має гарну антибактеріальну дію, покращує апетит, нормалізую роботу шлунку.
- Зіра – має сильний екзотичний аромат, а за смаком злегка нагадує горіх. Зіра покращує роботу мозку та зір. Нормалізує травлення та роботу шлунково-кишкового тракту. Очищує легені, допомагає швидше вилікувати кашель
- Хмелі-сунелі – відома грузинська приправа, яка має неймовірний аромат і смак. Вона складається із суміші різних пряних трав і чудово підходить для приготування бастурми.
- Коріандр – має ніжний гіркуватий смак. До бастурми її можна додати для підсилення аромату. Нормалізує роботу мозку, серця та нервової системи.
- Гвоздика – має приємний солодкуватий смак та яскравий аромат. Має заспокійливий ефект, виводить токсини, та допомагає у лікуванні захворювання крові.
Які інгредієнти входять до універсальної приправи для бастурми?
Перераховані вище приправи для бастурми потрібно індивідуально підбирати для приготування різних видів м'яса. Але основою суміші завжди повинні бути пажитник і сумах. Також можна скористатися універсальною приправою для бастурми. Це зекономить вам час та точно не зіпсує страву. До складу приправи для бастурми входять:
- пажитник;
- сумах;
- чорний перець мелений;
- червоний перець мелений;
- зіра;
- паприка;
- часник.
Купити приправу для бастурми можна на сайті ТМ Dr. Igel.