Польські приправи

Польська кухня хоч й не настільки популярна у всьому світі, на неї не рівняються інші країни. Але все ж вона також має свої унікальні страви, традиції під час приготування, які вирізняють її серед всіх інших кухонь світу. А смакові особливості їй надають польські приправи. Завдяки унікальній композиції та поєднанню звичних нам прянощів, польська кухня має свій автентичний смак.

У Польщі так як і в України в стародавні часи використовували не дуже популярні спеції, тільки те, що росло у даній місцевості. Лише згодом коли торгові шлях проходив повз їхню територію, у часи середньовіччя, Польща отримала доступ до великого різноманіття пряностей. В даній країні вони мали значно нижчу ціну ніж по всій Європі, завдяки домовленостям з торговцями. Через таку низьку вартість приправи до їжі почали додавати у великій кількості, майже всі верстви населення. Найпоширенішими із них були сіль та перець.

Спочатку на формування культури додавання пряностей на польську кухню впливали країни сходу. Саме звідти спеції привозили та завдяки цьому всі страви мали доволі пікантний смак й пряний аромат. Приїжджаючи з інших країн до Польщі, більшість людей не могли вживати їхні страви. Згодом на національну кухню почала впливати італійська культура. Завдяки чому поляки почали додавати ще й різноманітні пряні трави. А вихідці із Франції, які працювали на кухнях у заможних родинах навчали пропорційному приправленню.

Польські приправи

Більшість істориків вважають, що в давнні часи поляки до страв додавали велику кількість прянощів щоб приховати погану якість продуктів. Проте це зовсім не так. Ще в ті часи в їх кухні використовували свіжі та якісні продукти. А велика кількість приправ пов’язана із їх лікувальними властивостями, а також вони слугували для тривалого зберігання продуктів. В Польщі знали, що прянощі допомагають швидше перетравлюватися їжі, адже на ті часи в їх раціоні переважали різні каші та крупи у поєднанні із жирними добавками. Крім того прянощі добре пробуджували апетит. Також вони вірили, що приправи здатні очистити кров.

Традиція додавати до страв велику кількість спецій збереглася й до сьогодні. Але поляка почали детальніше підбирати пропорції. Досить поширеним явищем стало виготовлення власних приправ. Польські натуральні приправи стали досить популярними в інших країнах світу. Їх склад містить унікальне поєднання спецій в ароматну незвичну макову композицію. Завдяки цьому вони також стали популярними в Україні. Багато наших туристів, відвідуючи дану країну, намагаються купити польські приправи та привезти їх додому у великій кількості.

Найпопулярніші польські приправи

Зі своїми популярними прянощами поляки визначилися ще багато століть тому. Після того часу у їх стравах з’явилися нові добавки, проте стандартний набір не змінився. Вони змогли добре поєднати в своїй кухні традиційні слов’янські спеції з пряними східними смаками. До найпопулярніших приправ польської кухні належать:

  • Майоран – має насичений пряно-солодкий з квітковими нотами аромат, гострий смак з солодким післясмаком. Його склад багатий на ефірні олії. Він підходить для приготування різноманітних страв, а також під час консервування овочів. Крім цього його можна поєднувати з різними напоями.
  • Петрушка – її сушене листя використовується майже у всіх сумішах для приправи. Крім цього у якості спеції використовують її корінь. У своєму складі містить велику кількість вітамінів та мінералів. Добре впливає на органи людини та зміцнює імунітет.
  • Кмин – володіє насиченим пряним ароматом та гострим смаком. Допомагає перетравити шлунку важку їжу, а також покращує апетит. Добре підходить до жирного м’яса, його ще можна поєднувати з різними видами гарнірів.
  • Гірчиця – у якості спеції використовують зерна білої гірчиці. Вона володіє приємним пікантним присмаком і легким запахом. Вона пришвидшує обмін речовин та нормалізує роботу кишково-шлункового тракту. Добре поєднується з різними продуктами. Вона робить страву більш соковитою, адже у своєму складі містить речовини які не дають воді швидко випаровуватися.
  • Мускатний горіх – має слабкий пряний запах та смак який спочатку не дуже виразний, але потім добре розкривається. Він допомагає швидше засвоювати молочним продукта, перетравлюватися м’ясу. Крім солоних страв, він добре поєднується з шоколадом, фруктами, свіжою випічкою.
  • Хрін – пікантно гостра спеція. Має гарний зігріваючий ефект завдяки чому пришвидшується обмін речовин, знижується вага. Він добре підходить до м’яса, риби, особливо річкової.
  • Кріп – страви приправляють його сушеними листям. Має легкий аромат, освіжаючий смак. Він допомагає нормалізувати сон та полегшити головний біль. Крім цього кріп допомагає уникнути отруєння. Підходить для приготування перших страв, риби та морепродуктів.
  • Аніс – солодкувато-пряна за ароматом спеція із освіжаючим смаком. Має протизапальну дію, допомагає в лікуванні горла та кашлю. Чудово поєднується з алкогольними напоями, на його основі готують різні настоянки, ще його можна додавати до безалкогольних напоїв. Цінується в кондитерській справі.
  • Ялівець – має цікавих аромат з легкими нотами хвої та пряний смак з гіркуватим присмаком. Має гарні антисептичні властивості. Використовується під час приготування копчених страв та на відкритому вогні.
  • Лавровий лист – володіє приємним запахом та гіркуватим присмаком. В кулінарії використовують як сушене ціле листя так і перемелене. Він знімає запалення та полегшує біль. Сприяє в лікуванні суглобів. Підходить для приготування перших страв, запікання та тушкування овочів риби та м’яса.
  • Часник – має насичений яскравий аромат і гострий присмак. Вбиває віруси та бактерії, має протизапальну дію. Стає чудовим доповненням до будь-якої страви.
  • Чорний перець – отримав свою популярність завдяки пікантному смаку та легкому запаху. У своєму складі містить пиперин, що дуже корисний для нашого організму. Зміцнює імунітет. Додається обов’язково до всіх страв.

Хоч всі ці спеції можна придбати в Україні, але власноруч зробити унікальне поєднання досить складно. Поляки ретельно підбирають склад своїх сумішей, в наслідок чого отримується той популярний насичений пікантний смак у стравах. Щоб відчути все різноманіття смаків даної країни достатньо купити польську приправу.

Де купити польські приправи в Україні?

Купити польські приправи в Україні можна у виробника ТМ Dr. Igel на офіційному сайті. Компаніє гарантує гарну якість вашого замовлення, приємні ціні та смачну їжу. Замовлення доставляють по всій території нашої країни, крім цього можна забрати самостійно у місті Київ.

Польські приправи оптом

Для великих поціновувачів спецій та різних підприємств можна купити польські спеції оптом. Саме для таких цілей розроблена система бонусів. Відповідно до об’єму придбаного товару ціна значно знижується.

В категорії немає товарів