Базилік оптом та в роздріб

Базилік оптом та в роздріб

Однією із найбільш вишуканих приправ у світі вважається базилік. Його в кулінарії використовують в багатьох країнах світу. Додають під час приготування страв високої кухні в розкішних ресторанах, та до простої домашньої їжі. Обожнюють всі кулінари світу. З будь-якої, навіть не примітної страви, може зробити кулінарний шедевр. Гурмани цінують його за унікальний смак та аромат.

Був відомий людству ще задовго до нашої ери. Але тривалий час не додавали до їжі, а використовували в різних цілях. Він був своєрідним оберегом, а також лікарською рослиною. Найпершими хто почав використовувати базилік були стародавні єгиптяни. З нього робили різноманітні настоянки та ефірні олії, для лікування проблем із травленням.

З Єгипту він потрапив до Стародавньої Індії, там був священною рослиною на одному рівні із лотосом. Індійці не доторкалися до нього без вагомої потреби, а якщо випадково зачепили, просили у рослини вибачення. Саме із Індії купці привезли до Європи. У Стародавній Греції дали назву “королівський”. Греки вважали, що зрізати мають право лише монахи золотим серпом. У Римі зазвичай використовували в якості лікувальної рослини, а також ним прикрашали столи в будинках.

В Україні дана рослина відома із 17 століття. Він є символом кохання, сімейного благополуччя та безсмертя. За віруванням його вплітали у вінки нареченої, щоб шлюб був вдалим. Також дівчата вплітають у вінки на свято Івана Купала. А на свято Маковія, коли несуть святити букети, також несуть і святити букет базиліку.

Базилік сушений

Базилік сушений – приправа, яку виготовляють із однойменної рослини. Культивують її в країнах Середньої Азії, Середземномор'я, Америки. Також активно вирощують на території України. У світі налічується близько ста його різновидів, але приправу виготовляють не з усіх. Вони відрізняються між собою за смаком ароматом та навіть кольором. Найчастіше сушений базилік виготовляють із таких видів:

  • Лимонний - має яскраво виражений присмак лимону та цитрусовий аромат. Найкраще підходить для приготування рибних страв.
  • Дрібнолистий - відрізняється сріблястим кольором, анісовим запахом, гоструватий. Найчастіше використовується в тайській кухні.
  • Фіолетове - більш відомий під назвою «реган», особливий своєю пряною-солодкуватістю та фіолетовим відтінком. Найбільш популярний в грузинській кухні.
  • Мексиканський - також має фіолетовий окрас, за смаком нагадує корицю, через, що називають «коричним базиліком».
  • Грецький - розповсюджений в країнах Європи, трішки солодкуватий без яскравого аромату.

Базилік сушений - користь, шкода і особливості приготування

У своєму складі сушений базилік містить велику кількість корисних елементів. Багатий на вітаміни А, В2, С, РР. Крім цього має мікро та макроелементи, такі як селен, фосфор, магній, кальцій, мідь, калій, натрій та марганець. Містить велику кількість різноманітних ефірних олій. А також у своєму складі має фолієву кислоту, що є дуже корисна особливо для жінок.

Завдяки такому багатому складу активно використовується в медицині, позитивно впливає на організм людини. Приправа базилік має гарний антибактеріальний ефект. А завдяки омега-3, які також містяться у складі покращує імунітет. Допомагає в лікуванні простуди, знімає запалення горла, позбавляє від нежиттю та кашлю. Покращує кровообіг, підвищує артеріальний тиск. Допомагає боротися із болями, особливо головним.

Спеція базилік нормалізує роботу кишково-шлункового тракту, покращує апетит. Збільшує рівень гемоглобіну в крові та попереджає проявам тромбів. Очищує організм від токсинів і шлаків. Покращує обмін речовин та допомагає під час схуднення. Нормалізує роботу нервової системи, має заспокійливий ефект та покращує сон.

Але потрібно пам'ятати, що ці всі корисні властивості проявляються лише якщо використовувати в помірній кількості. До їжі варто додавати лише добову норму приправи сушений базилік, та не зловживати ним. У великій кількості може викликати запальні процеси в ротовій порожнині, та в інших внутрішніх органах.

Протипоказання сушеного базиліку

Через те що у своєму складі має велику кількість ртуті, не можна вживати певній категорії людей. Від великої кількості варто втриматися вагітним жінкам та матерям які годують грудним молоком. Лікарі не рекомендують додавати до їжі людям, які страждають від захворювання діабету, серцево-судинної системи, епілепсії.

У дитячий раціон можна починати давати після семи років. У маленьких дітей може спричинити отруєння та розлади травлення. Крім цього може викликати алергічну реакцію, тому людям які мають неприязнь до деяких компонентів від нього також варто утриматись.

Куди можна додавати базилік?

Окрім кулінарії багато людей цікавляться для чого використовують базилік? На його основі виготовляють велику кількість лікарських препаратів, настоянок та кремів. Сік із свіжої рослини вживаються для покращення пам'яті та концентрації уваги. Відвари п'ють на ніч, щоб зміцнити сон та на ранок прокинутися енергетичними, щоб провести день продуктивно.

Виготовляються ефірні олії, за допомогою яких лікують захворювання верхніх дихальних шляхів та для боротьби з вірусами та бактеріями. Настоянки зазвичай приймають, щоб зменшити біль в суглобах та м'язах, лікування гастриту. В косметології використовуються для покращення стану шкіри обличчя та для лікування вугрового висипу. Крім цього застосовують у засобах для покращення стану нігтів та волосся. Додають у зубні пасти.

Калорійність та харчова цінність

Сушений базилік на 100 г продукту містить 251 кілокалорій, харчова цінність якого складає:

  • білки - 14,4 грама;
  • жири - 4 грами;
  • вуглеводи - 61 грам.

Використання в кулінарії

Його активно використовують в кухнях Середземномор'я, азійські кухні та грузинський. Входить до складу відомих сумішей трав, таких як хмелі-сунелі, пряні, італійські та прованські трави. Додають до заправки для різних салатів та різноманітні соуси. Підкреслює смак овочів, особливо добре поєднується із помідорами. З його використанням готують різноманітні напої та смузі.

Добре поєднується з усіма видами м'яса. Додають до маринадів, або просто приправляють перед приготуванням. Використовується в деяких рецептах для приготування паштету та ковбасних виробів. Добре доповнює смак риби та морепродуктів, приховує специфічний аромат річкової. Ідеально поєднується із сиром. Ним приправляють макаронні вироби та піцу. Додають до перших страв. Використовуються для консервації різноманітних продуктів.

З якими спеціями поєднується базилік?

Базилік у стравах можна поєднувати з великою кількістю різноманітних трав та спецій. Це може бути, наприклад петрушка, коріандр, розмарин, майоран, м'ята чебрець. Також ідеально поєднується із часником, паприкою та різними видами перцю.

Купити якісний базилік за найкращою ціною?

Купити сушений базилік можна в інтернет-магазині ТМ Dr. Igel. Компанія пропонує продукцію найвищої якості, натуральну, без ніяких добавок. Крім цього ціна на базилік сушений Вас приємно здивує. Ви зможете обрати потрібний вам об'єм, середа асортименту представленого на сайті. Замовлення доставляються по всій території України за короткі терміни. Купити приправу сушений базилік у Києві можна оформивши самовивіз.



СКИДКА: -47%
Базилік ТМ Dr. Igel 220 г
Базилік ТМ Dr. Igel 220 г
Походження сировини: Єгипет
7
112 ₴ 59 ₴
ТОП ПРОДАЖІВ!
СКИДКА: -20%
Приправа Базилік ТМ Dr. Igel 10г
Приправа Базилік ТМ Dr. Igel 10г
Походження сировини: Єгипет
5
10 ₴ 8 ₴
СКИДКА: -7%
Базилік сушений ТМ Dr. Igel 100г
Базилік сушений ТМ Dr. Igel 100г
Походження сировини: Єгипет
3
15 ₴ 14 ₴
СКИДКА: -7%
Базилік сушений ТМ Dr. Igel 500г
Базилік сушений ТМ Dr. Igel 500г
Походження сировини: Єгипет
5
52 ₴ 48 ₴
Показано від 1 до 4 з 4 (всього сторінок: 1)