Приправа для борщу
Гордістю національної Української кухні є борщ. Саме про нього згадують у першу чергу як чують про українські страви. Саме він є основою раціону кожного українця і не тільки. Кожна родина має свій власний рецепт його приготування, який тримається в секреті. Також рецепт борщу ще залежить від регіону де його готують Адже, ще зі стародавніх часів залишилися свої регіональні особливості його приготування. А унікальності цій страві додають різні види приправ для борщу, які можна підібрати індивідуально під свій смак.
Вперше цю страву почали готувати ще за часів Київської Русі у 14 столітті. А назва «борщ» є старослов'янською, яка походить від слова «буряк», саме він є головним інгредієнтом в цій страві. Борщ готували на всі свята, вечорниці та весілля. А також це була популярна повсякденна страва яка ніколи не набридала. Адже приготований у печі борщ мав неймовірний смак, а його особливість полягала в тому, що він після того як він постояв, мав ще яскравіший і більш насичений смак.
За поліськими віруваннями борщ був символом родини. Адже всі його інгредієнти під час приготування передавали один одному свій смак, і ніби поєднувалися в одне ціле. Традиційно до борщу додавали такі інгредієнти як моркву, буряк, капусту та петрушку. Для отримання кислуватого смаку додавали квас із буряка та сироватку. М'ясо до цієї страви додавали вкрай рідко, тільки на особливі свята. А от сметану додавали завжди, ще з самого початку створення цієї страви. А після повернення козаків з походів, почали додавати часник та різні приправи у борщ. Згодом з розповсюдження картоплі її також почали додавати до борщу.
На основі традиційного рецепта борщу з'явився, також популярний, зелений борщ. Його готували із квасу, листами буряку, лободою, кропивою. Також до нього додавали кисляк або сметану, варені яйця. Його також називали весняним. А під час посту його готували на основі риби або грибів.
Які приправи додають у борщ?
До борщу додають не такий великий різновид приправ як до інших страв. Але підібрати улюблені є з чого. Додавати приправи до борщу можна такі:
- Лавровий лист – має гіркуватий смак і пряний насичений аромат. До борщу його варто додавати по 2-3 листочки. Краще лавровий лист додати під кінець приготування, якщо його переварити він може втратити свої властивості.
- Часник – має яскравий пікантний смак і аромат. Додасть до страви вишуканого, приємного смаку. А якщо Ви бажаєте більш насичений смак, тоді часник варто додавати, разом з лавровим листом, під кінець приготування.
- Паприка – додає страві ніжного солодкуватого смаку та яскравішого кольору.
- Петрушка – має легкий, ніжний смак, але яскравий аромат. Добре поєднується з борщем приготованими на основі яловичини.
- Кінза – має яскравий пряний аромат. Додавати її варто якщо готуєте борщ з бараниною.
- Кріп – має яскравий, але ніжний смак і аромат. Чудово поєднується з усіма інгредієнтами які входять до борщу.
- Фенхель – ароматна приправа яка за смаком нагадує лимон. Додасть до страви кислуватого відтінку. Чудово підійде до борщу приготованого зі свининою
- Сушені помідори – вони мають ті ж самі властивості, що і свіжі, але зберігати їх можна цілий рік. Додадуть борщу приємної, легкої кислоти.
- Коріандр – має ніжний, солодкуватий аромат, але пряний смак. Перед додаванням його варто розім'яти.
- Цибуля ріпчаста – додає страві приємної пікантності, але немає того аромату який не подобається багатьом людям.
- Корінь селери – за ароматом схожий на поєднання кмину та фенхелю. До страви додасть свіжого смаку.
- Базилік – має яскравий пряний аромат. До борщу додасть лимонного смаку.
- Орегано – додасть до страви солодкуватого, але з нотками пряності смаку.
- Розмарин – збагатить борщ ніжним, солодкуватим смаком та хвойним ароматом.
- Перець – до борщу можна додавати будь-який перець у меленому вигляді або горошком.
Готова приправа до борщу
Борщова приправа – це ідеально підібрана суміш спецій та пряних трав до борщу. Вони додадуть йому неймовірного смаку та аромату, та зроблять більш насиченими і яскравішим його колір.
Борщова приправа у своєму складі містить велику кількість корисних вітамінів та мікроелементів. До яких відносяться вітаміни групи В, Е, С, РР, Н. Також залізо, марганець, цинк, калій, фосфор, натрій мідь. Вона допомагає страві швидше перетравлюватися та засвоюватись. До складу приправи для борщу входять:
- паприка;
- коріандр;
- петрушка;
- кріп;
- лавровий лист;
- куркума;
- часник;
- перець чорний;
- чабер;
- сушені томати;
- морква.
Приправи для зеленого борщу
Для приготування зеленого борщу додають такі приправи:
- петрушка;
- кріп;
- цибуля ріпчаста;
- гвоздика;
- корінь селери;
- чебрець.
Купити приправи для борщу Ви зможете на сайті ТМ Dr. Igel