Гірчица зерна оптом та в роздріб

Гірчица зерна оптом та в роздріб

Гірчиця на сьогодні є однією з найпопулярніших приправ у світі. Вона чудово доповнює різноманітні страви, додає їм пікантного присмаку. В українській кухні також займає одне з провідних місць серед усіх спецій. Можна сказати є однією з найдавніших національних пряностей. Саме зерна гірчиці на території України почали додавати до страв і ще за часів Київської Русі.

За даними науковців вперше до їжі почали додавати ще задовго до нашої ери. Була поширена на території багатьох країн в Європі, Азії, Африці. Тривалий час, саме на території Європи, була єдина спеція, яка мала пікантний присмак. Індійські спеції, які привозили, мали дуже високу вартість. А ось зерна гірчиці, які можна було вирощувати будь-де, були доступні кожному.

Те, що гірчиця була досить популярним та поширеною приправою свідчать письмові згадки, які були знайдені. Про дану спецію у своїх працях писала Гіппократ, а також вона згадується в Біблії. На території країн Азії також зустрічають у притчах про Будду та різних релігійних текстах.

Найбільшої популярності отримала в стародавні часи. Саме в той період у Римі вперше гірчицю перетерли в порошок та змішали його з вином, таким чином ми отримали сьогоднішній гірчичний соус. Після цього такий рецепт розійшовся по території Європи і кожна країна почала виробляти свій власний за різними рецепторами. На сьогодні однією з найвідоміших гірчиць у світі є діжонська, яка виробляється і цілих зерен гірчиці. В наш час 6 серпня відзначають всесвітній день гірчиці.

Гірчиця в зернах

Зерна гірчиці - це насіння однорічної трав’янистої рослини, яка належить до сімейства капустяні. Отримують їх із плодів рослини, які своєю формою нагадують гіркий перець. Збирати їх починають через місяць після того, як рослина відцвіте. Батьківщиною є країни Середземномор'я. Саме звідти вже поширилася по всій Європі, Азії та навіть в Америці. На території України також активно вирощують, крім цього навіть росте у дикому вигляді. Використовують для різних потреб, як в промисловості, так і в кулінарії.

Для виготовлення спеції використовують лише її зерна. Саме вони мають пікантний смак та безпечні для вживання. Приправа із насіння гірчиці може відрізнятися за смаковими властивостями відповідно від того сорту, з якого зроблена. Розрізняють такі види гірчиці в зернах:

  • Чорна - росте переважно на території Франції та Італії. Має гострий смак та аромат, зерна за кольором темні майже чорні. Найчастіше використовуються для приготування соусів.
  • Біла - даний вид дуже популярний на території України, крім цього полюбляють в США та Канаді. Має яскравий пряний аромат, але не така пекуча як чорна, більше ніжніша. Зазвичай додають для приготування різних маринадів у цілому вигляді.
  • Сарептська - відрізняється насиченими коричневим кольором та великими зернами. За смаковими властивостями така ж гостра як і чорна. З нею найчастіше виготовляють столовий гірчичний порошок. Розповсюджена в країнах Азії, на Близькому Сході та на території України.

Приправа гірчиця

Приправа гірчиця - харчовий продукт, який виготовляється із зерен білої, чорної та сарептської гірчиці. За формою вони маленькі та круглі, чимось нагадують пшоно. Відразу після їх збору не мають ніякого смаку і аромату. Всі свої властивості розкривають тільки після того, як їх змішати з водою або перемолоти. Приправа із білої гірчиці матиме більш ніжний смак, яскравіший запах, ніж інші види.

Під час вибору в магазині, як правило, обов'язково потрібно звертати увагу на термін зберігання. Вона повинна бути свіжою, адже протермінована приправа гірчиця може завдати шкоди для вашого здоров'я. Потрібно ретельно оглянути зовнішній вигляд. Колір повинен бути однорідним, природнім, без ніяких вкраплень. Крім цього у складі не повинно бути ніяких інших інгредієнтів, тільки зерна.

Щоб вона не втратила своїх смакових властивостей, варто зберігати в темному та сухому місці, у добре закритій ємності. Для зберігання не варто використовувати поліетиленові пакетики, адже у них може накопичуватися волога. Краще для цього під’їдуть мішечки із тканини.

Гірчиця французька в зернах

Французька гірчиця в зернах - це одна із поширених назв чорної гірчиці. Іноді називають оригінальною гірчицею. Має темно-коричневий або синьо-чорний колір, за формою дрібні круглі зернята. Через високий вміст синігрину, у своєму складі, має яскравий гострий смак. З неї виготовляють високоякісну приправу. Але її вирощування набагато складніше за інші різновиди. Після дозрівання плоди швидко розкриваються і більшість насіння втрачається. Через таку особливість, вважається менш врожайною. Щоб компенсувати малу кількість у праві змішують із сарептською.

Корисні властивості гірчиці

Зерна гірчиці у своєму складі містять вітамін А, групи B, Е, С, К. Багаті на такі мінерали, як мідь, цинк, кальцій, селен, залізо, марганець, фосфор, калій. Крім цього у них міститься Омега 3, це жирні кислоти, які необхідні для нормального функції організму.

Завдяки всім цим корисними мікроелементами, є дуже корисною для організму людини. Покращує травлення та апетит, пришвидшує обмін речовин. Володіє протизапальними та відхаркуючими властивостями, допомагає в лікуванні простуди та захворюваннях верхніх дихальних шляхів. Компреси на її основі допомагають знизити біль в суглобах, ревматичний біль, біль у м'язах.

Допомагає нормалізувати рівень холестерину в крові. Позитивно впливає на стан організму під час захворювання на цукровий діабет. Покращує роботу серцево-судинної системи, запобігає утворення тромбів. Має антибактеріальні властивості, допомагає швидше заживляться ранам, зменшує набряки. Покращує стан шкіри, допомагає в лікуванні акне. Також позитивно впливає на стан волосся та прискорює його ріст.

Калорійність гірчиці

Зерна гірчиці на 100 г продукту мають 474 ккал, з яких енергетична цінність:

  • білки – 25,8 грамів;
  • жири – 30,8 грамів;
  • вуглеводи – 23,4 грама.

Де використовують гірчицю?

Зерна гірчиці активно використовується в кулінарії під час приготування різноманітних страв та соусів. Їх можна додавати як у цілому вигляді, так і меленому. На їх основі роблять майонез та соус з однойменною назвою. Із зерен гірчиці нерідко роблять олію. В деяких країнах перед тим, як додавати до страви обсмажують на сковорідці. Таким чином вони розкриваються, та мають приємний аромат, трішки схожий на перець.

Можна додавати під час приготування риби, м'яса та овочів. Інколи за їх допомогою роблять паніровку. У цілому вигляді зазвичай додаються до маринадів. Добре підкреслює смак перших страв. Популярним також є використання для консервування овочів та грибів. Можна додавати до заправки для салатів. В Індії її додають до приправи карі.

Де купити зерна гірчиці?

Купити зерна гірчиці можна без проблеми в будь-якому продуктовому магазині. Але знайти їх у великому об'єму досить складно. Виробник спецій ТМ Dr. Igel пропонує купити гірчицю в зернах різного об'єму на вагу. Ви зможете підібрати необхідний об'єм за приємними цінами. Зерна гірчиці купити від ТМ Dr. Igel можна в інтернет-магазині компанії. Даний продукт є 100% натуральним, гарної якості, купуючи сухі зерна гірчиці від ТМ Dr. Igel будете повністю задоволені покупкою.



СКИДКА: -7%
Гірчиця зерна ТМ Dr. Igel 1000 г
Гірчиця зерна ТМ Dr. Igel 1000 г
Походження сировини: Україна
1
80 ₴ 74 ₴
СКИДКА: -7%
Гірчиця зерна ТМ Dr. Igel 100г
Гірчиця зерна ТМ Dr. Igel 100г
Походження сировини: Україна
9 ₴ 8 ₴
СКИДКА: -7%
Гірчиця зерна ТМ Dr. Igel 10кг
Гірчиця зерна ТМ Dr. Igel 10кг
Походження сировини: Україна
760 ₴ 707 ₴
СКИДКА: -7%
Гірчиця зерна ТМ Dr. Igel 25кг
Гірчиця зерна ТМ Dr. Igel 25кг
Походження сировини: Україна
1885 ₴ 1753 ₴
СКИДКА: -7%
Гірчиця зерна ТМ Dr. Igel 500г
Гірчиця зерна ТМ Dr. Igel 500г
Походження сировини: Україна
38 ₴ 35 ₴
СКИДКА: -7%
Гірчиця зерна ТМ Dr. Igel 5кг
Гірчиця зерна ТМ Dr. Igel 5кг
Походження сировини: Україна
385 ₴ 358 ₴
Показано від 1 до 6 з 6 (всього сторінок: 1)