Приправа для яловичини / телятини

Приправа для яловичини / телятини

Багато людей не відрізняють між собою м'ясо яловичини і телятини. Але це два кардинально різні продукти за своїм смаком, текстурою, кольором та властивостями. Телятина – це м'ясо молодої худоби якій ще немає одного року. А яловичина – це вже м'ясо зрілої рогатої худоби якій вже понад рік. Саме вік худоби впливає на різницю між цими двома продуктами. І саме через ці відмінності приправи до яловичини і телятини потрібні різні.

М'ясо телятини через малий вміст жирів є малокалорійною, але з великим вмістом білку. Телятина багата на вітаміни групи В, Е, РР. Її корисно вживати при серцево-судинних захворювання, а речовини які містяться в телятині тримають в нормі рівень холестерину та артеріальний тиск. Завдяки високому вмісту залізу телятина корисна для підняття рівня гемоглобіну, та при залозистої анемії. Також є чудовим продуктом в раціоні немовлят і дітей.

Яловичини має більший вміст білка ніж телятина. Тому саме її дієтологи часто рекомендують додавати в раціон спортсменам та людям на дієті, а також для швидшого відновлення після хвороби. Завдяки великому вмісту колагену та еластину зберігає суглоби здоровими. У своєму складі яловичина має великий вміст майже всіх вітамінів групи В та вітамін К, завдяки яким пришвидшується метаболізм.

Щоб зберегти корисні властивості м'яса варто ретельно підійти до вибору приправ.

Приправи до яловичини

М'ясо яловичини має яскравий смак. Але за текстурою може бути жорстким. Щоб під час приготування м'ясо не втратило свого смаку і не стала ще більш жорстким, а навпаки пом'якшити його, варто додати ряд приправ для яловичини. До м'яса яловичини без вагань можна додавати приправи з яскравим і пряним смаком, це не зіпсує страву, а тільки підкреслить її унікальний смак. До цих приправ відносяться:

  • Зіра – за смаком схожа на кмин, але з більш виразним смаком і ароматом. Ідеально підходить для приготування страв із яловичини.
  • Барбарис – має приємний кислуватий смак, що додає страві східного відтінку. Чудово поєднується із зірою та куркумою, є невід'ємним інгредієнтом у плові.
  • Зерна гірчиці – додадуть страві пікантного і одночасно солодкуватого смаку. Їх варто додавати для запікання яловичини. Гірчиця добре поєднується з розмарином і кмином.
  • Паприка – чудово розкриває і підкреслює смак яловичини, доповнюючи його приємним солодкуватим смаком. Чудово підходить для приготування тушкованої яловичини з овочами.
  • Чебрець – має яскраво виражений пряний аромат і пікантний смак. Добре підходить для приготування яловичини на грилі.
  • Розмарин - має яскравий камфорний аромат і солодкувато гострий смак. Чудово підходить для маринування стейка із яловичини.
  • Куркума – має кислувато-гострий смак і яскравий пряний аромат. Додає страві золотистого відтінку, але використовувати її варто у невеликій кількості.
  • Рожевий перець – має ніжний солодкуватий смак з нотками пікантності. Є чудовим інгредієнтом для приготування стейка. Але додавати його краще під кінець приготування.
  • Перець чилі – має яскравий пікантний смак, що добре доповнює смак яловичини. Є одним із головних інгредієнтів для приготування «Чилі кон каре».

Приправи для телятини

М'ясо телятини в порівнянні з яловичиною є більш ніжним та соковитішим, а його смак набагато вишуканіший. Але неправильно приготоване м'ясо може зіпсувати всі його унікальні смакові властивості. Приправи до телятини варто підбирати ніжніші за смаком ніж до яловичини. Це можуть бути:

  • Білий перець – має ніжний пікантний смак, який вдало підкреслить смак телятини.
  • Часник – додасть страві з телятини яскравішого пряного смаку.
  • Естрагон – має ніжний смак зі свіжими нотками. Добре підходить для тушкування телятини.
  • Петрушка – має ніжний смак і аромат, що чудово підходить для приготування ніжного м'яса телятини.
  • Коріандр – має солодкуватий смак і деревний аромат, який збагатить телятину новими нотками.
  • Кріп – яскравий на аромат, але ніжний на смак. Добре підходить до тушкованої та запеченої телятини.
  • Кмин – має гострий, але солодкуватий смак, що вдало доповнює телятину.
  • Мускатний горіх – чудово підходить до телятини завдяки своєму ніжному смаку.

Склад приправи для яловичини і телятини

Якщо Ви не бажаєте купувати велику кількість різних приправ окремо до кожного виду м'яса, тоді Вам підійде універсальна суміш приправ до яловичини, але воно також чудово поєднується і з телятиною. До складу приправи для яловичини входять такі інгредієнти:

  • часник;
  • цибуля;
  • перець червоний солодкий;
  • духмяний перець
  • гірчиця;
  • кардамон;
  • лавровий лист;
  • мускатний горіх.

Приправа для яловичини в духовці

Для приготування смачної яловичини в духовці потрібно вдало підібрати її частину. Адже не все м'ясо яловичини підходить для запікання. А додати їй неймовірного смаку та аромату допоможуть такі приправи як:

  • гірчиця;
  • базилік;
  • часник;
  • хмелі-сунелі;
  • паприка;
  • чорний перець.

Приправа для стейка з яловичини

Стейк із яловичини вишукана страва яку подають у ресторанах. Щоб приготувати її вдома так само смачно, потрібно добре підібрати приправи. Саме вони надають цій страві вишуканий смак і аромат. Для цього добре підійдуть такі приправи:

  • часник;
  • коріандр;
  • розмарин;
  • бербері;
  • рожевий перець.

Приправа для бефстроганов

Бефстроганов ніжна страва приготована на основі тоненько нарізаної соломкою яловичина, яка тушкується у сметанному соусі із різними приправами. Для приготування смачної страви Вам потрібні будуть такі приправи:

  • кріп;
  • петрушка;
  • коріандр;
  • мускатний горіх;
  • чорний перець.

Приправи для тушкованої яловичини

Тушкована яловичина виходить дуже ніжною, та просто тане у роті. А букет вдало підібраних приправ додасть цій страві приємного смаку і яскравого аромату. Найкраще для тушкованої яловичини підійдуть такі приправи:

  • часник;
  • лавровий лист;
  • чорний перець горошком;
  • червоний перець горошком;
  • чабер;
  • орегано;
  • базилік.

Приправи для гуляшу

Гуляш є національною угорською стравою. Готується на основі м'яса яловичини або телятини. До гуляшу традиційно додають такі приправи:

  • паприку;
  • коріандр;
  • майоран;
  • чабер;
  • насіння гірчиці;
  • кмин;
  • суміш перців.

Купити приправи до яловичини і телятини Ви зможете на сайті ТМ Dr. Igel.

В категорії немає товарів