Приправи для плову
Плов - традиційна страва східної кухні. Завдяки своєму смаку і аромату ця страва підкорила майже увесь світ. Найвідомішим рецептом плову вважається узбецький. Але це не єдиний варіант приготування плову, до популярних рецептів можна також віднести індійський, таджицький, казахський, киргизький, туркменський та інші. Унікальність всіх цих рецептів полягає в індивідуальному підході кожної країни до підпору приправ для плову.
Без додавання приправ до плову його не можна вважати повноцінною стравою, це буде просто відварений рис. Ще зі стародавніх часів через велику кількість у ньому приправ ця страва була дуже дорогою у приготуванні. Тому плов подавали тільки на святковий стіл під час банкету або весілля.
На сьогоднішній день приправи для плову стали доступними кожному і дана страва стала не тільки прикрасою святкового столу, а й страва яка приносить користь нашому організму. Завдяки великій кількості компонентів плов збагачує наш організм вітамінами та мікроелементами.
Рис збагачує організм вітамінами групи В, йодом, цинком, калієм, натрієм. Він запобігає набряку, допомагає правильній роботі шлунку, виводить сіль з організму, воду і шлаки. М'ясо збагачує організм білком у складі якого багато необхідних амінокислот. Також м'ясо у своє складі містить незамінні жирні кислоти, залізо, кальцій, магній, фтор, фосфор та велику кількість різних вітамінів. Незамінним інгредієнтом плову є овочі які допомагають страві краще засвоюватися та перетравлюватися, запобігає виникненню почуття важкості у животі.
Приправи які додають до плову також корисні для організму людини. Вони допомагають регенерації тканин та клітин, їх зміцненню та омолодженню. Очищують печінку, зміцнюють м'язи серця, поліпшують згортання крові, прискорюють процес метаболізму, запобігають розвитку онкозахворювань.
Суміш приправ для плову
Суміш приправ для плову - це ідеально підібрані спеції і пряності які поєднуються між собою в єдину композицію. Суміш зібрана за східними традиціями і здатна перетворити плов на феєрію смаку і аромату.
Спочатку суміш приправ до плову слугувала у якості природного консерванту. У східних країнах ця суміш допомагала довгий час зберігати смак і якість страви за високої температури. Сьогодні цю проблему вирішують холодильники, але традиційна суміш приправ так і залишається головним компонентом плову. До суміші приправ для плову входять:
- Барбарис – додає плову приємного кислуватого смаку і добре поєднується з будь-яким м'ясом. До плову додають сушені ягоди барбарису.
- Зіра – має яскравий пряний аромат та смак який ще більше розкривається під час приготування. Завдяки цій приправі плов має такий насичений аромат. Використовувати її можна як цілими зернами так і мелену.
- Коріандр – має насичений цікавий аромат. До плову краще додавати у вигляді зерен.
- Куркума – помаранчева приправа для плову яка надає страві апетитного золотистого кольору. Має пряний смак і аромат. Чудово заміняє дорогий за своєю вартістю шафран, який дозволити собі можуть не всі.
- Часник – додає страві приємний аромат і яскравий смак. У суміш приправ часник додають сушений або гранульований, але від цього він не втрачає свої властивості.
- Кмин – маленькі зернята які мають яскравий смак та аромат. У плові добре підкреслюють смак м'яса, роблячи його більш виразним.
- Перець чилі – саме перець чилі додає плову пікантного смаку. Він є незамінним інгредієнтом у приготуванні страв за східними рецептами.
- Лавровий лист – має гіркуватий смак і приємний, терпкий аромат. Якщо додавати його до плову у цілому вигляді, тоді краще це робити під кінець приготування.
- Майоран – дасть плову пікантного, але трішки солодкуватого смаку з квітковим ароматом.
- Білий кунжут – додасть страві делікатного ніжного відтінку.
Основна приправа для плову
Куркуму вважають головною приправою для плову. Адже саме вона надає страві яскравого та апетитного золотистого відтінку. Без неї плов втратить свою індивідуальність і буде схожий на просту кашу. Крім кольору куркума додає плову пряний смак і аромат.
Коли додавати куркуму до плову? Куркуму у плов краще додавати перед тим як залити його водою. Завдяки цьому куркума змішається з водою і рівномірно розподілиться в плові.
Приправи для плову в казані
Щоб приготувати смачний плов у казані потрібно докласти багато зусиль. Головним секретом вдалого плову приготованого у казані є приправа. Її варто додавати під час смаження м'яса з овочами, а в же потім додавати рис і заливати все водою. Таким чином м'ясо і рис матимуть неймовірно насичений смак. Для приготування плову в казані підійдуть такі приправи як:
- куркума;
- часник;
- зіра;
- сушені помідори;
- солодка паприка;
- кардамон;
- суміш перців;
- сумах;
- чабер.
Купити приправи до плову або готову суміш можна на сайті ТМ Dr. Igel.