Паприка копчена оптом та в роздріб

Копчена паприка одна з популярних приправ Європи і Сходу, яка має унікальний смак. Її використовують для приготування багатьох відомих страв. Головною її особливістю є те, що її неможливо нічим замінити і навіть зробити їй гідний аналог, який хоча б трохи повторював її смак. У нашій країні приправа копчена паприка стала популярною відносно недавно, але вже встигла витіснити наші національні спеції на другий план.

Хоча паприка зараз і широко поширена по всій Європі, але довгий час про цю рослину ніхто не знав. До 16 століття паприка росла тільки в Південній Америці. Індіанці її сушили, роблячи червоний порошок яким приправляли всі свої страви. В Америці ця рослина називалася «аги». Також паприка служила індіанцям в якості зброї. Вони, захищаючись від ворогів, кидали молот пекучу паприку прямо їм в очі.

В країни Європи паприка потрапила завдяки Христофору Колумбу, після відкриття нового світу. Перебуваючи в індіанському племені, один з членів його екіпажу звернув увагу на те, що індійці додають до страв якийсь червоний порошок і дали йому назву «індіанська червона сіль». Повертаюся додому Колумб взяв із собою зерна цієї рослини. Паприка чудово прижилася в Іспанії, згодом активно поширилася в інші країни Європи і Сходу.

Приправа копчена паприка

Приправа копчена паприка бере свій початок саме з Іспанії, адже саме там розробили унікальну технологію її виготовлення. Після другої поїздки в Новий Світ, Христофор Колумб подарував зерна паприки монахам з монастиря Гуадалупе. Ченці були вражені від смаку нового для них овоча, вони почали вирощувати самі паприку і згодом культивувати її. Саме в цьому монастирі вперше вирішили не просто висушити перець на сонці, а повісити його над багаттям. Таким чином, паприка і отримала яскраве копчене післясмак.

Багато років цю приправу виготовляли тільки ченці. Вони нікому не розповідали рецепт і не допускали до її виготовлення сторонніх людей. В Америці ця приправа в оригінальному вигляді мала дуже гострий смак і була багаторічними рослинами. Але після того як її почали вирощувати в Європі і почали її культивувати, паприка втратила свою гостроту і стала однорічним рослиною.

Копчена паприка стала національною приправою Іспанії, без неї не готується жодне національне блюдо. Після широкого поширення рецепта приготування копченої паприки по всій Іспанії, він розійшовся по інших країнах Європи. Особливу популярність він отримав в Болгарії та Угорщини, а згодом її також почали широко використовувати в США, Мексиці і Туреччині. А в 2010 році іспанський копчену паприку навіть внесли до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Дана приправа може мати різні смаки. Залежно від різновиду перцю, з якого її готують, вона може бути солодкою, пікантною і гострої.

У 19 столітті паприку з Болгарії потрапила в Україну. У нашій країні вона швидко прижилася. Її активно почали вирощувати місцеві селяни. Згодом її навіть почали імпортувати в інші країни. Також в Україні почали активно створювати і копчену паприку. За смаком вона нічим не гірше Іспанської. Завдяки цьому купити приправу копчена паприка в Україні можна без проблем. Виробник спецій ТМ Dr. Igel в своєму асортименті також має копчену паприку, яка виготовлена з 100% натуральних інгредієнтів і має яскравий насичений копчений смак.

Як роблять копчену паприку?

В Іспанії рецепт приготування копченої паприки зберігається в первісному вигляді вже кілька десятиліть. Зрілі плоди паприки збираються пізньої осені. Після чого їх коптять на дубовому димі близько двох трьох тижнів. Підкопчену парку ретельно перемелюють до потрібної консистенції і відправляють порошок сушитися під прямими сонячними променями. Це ще займає кілька тижнів. Завдяки цьому смак і аромат копченої паприки стає більш інтенсивним.

Щоб прискорити її виготовлення, деякі виробництва використовують швидше методи. Для цієї справи були сконструйовані сушильні машини, за допомогою яких паприка висихає за кілька хвилин. Також копчену паприку можна приготувати в домашніх умовах. Найбільш схожою на смак вийде паприка, приготована в домашній коптильні. Але він знайдеться вдома не у всіх. Щоб спростити технологію її виробництва були придумані рецепти, де паприку готують за допомогою гриля, скляної банки, мультиварки, і каструлі.

Копчена паприка користь і шкода

Копчена паприка, як і інші приправи, має корисні властивості для організму людини. У своєму складі вона містить, в порівнянні з іншими овочами, найбільшу кількість вітаміну С. Комі цього в її складі присутні вітаміни А, вітаміни групи В, Е, К, РР. Також вона багата на такі мінерали як залізо, калій, кальцій, цинк, натрій і корисними для нашого організму ефірними маслами. Якщо приготувати копчені паприку правильно, тоді вона збереже всі свої корисні елементи.

Всі вище перераховані вітаміни і мікроелементи разом позитивно впливають на організм людини:

  • зміцнює імунітет, захищає організм людини від вірусів і бактерій;
  • позитивно впливає на стан нігтів і волосся;
  • покращує стан шкіри і допомагає довше залишатися молодим;
  • захищає від появи тромбів;
  • зміцнює кровоносну систему, і покращує роботу серця;
  • нормалізує роботу нервової системи;
  • зміцнює суглоби, кістки і зуби;
  • покращує мозкову діяльність;
  • володіє сильним антиоксидантним ефектом, прискорює спалювання жирів;
  • стимулює секрецію шлункового соку, покращує апетит.

Загалом, копчена паприка в розумній кількості не може зашкодити нашому організму. Але все-таки потрібно бути обережними. Її не варто вживати у великій кількості вагітним і годуючим жінкам. Також слід зменшити кількість її вживанням людям із захворюванням шлунка і тим, у кого гастрит або виразка. У деяких випадках може викликати алергію. Але якщо Ви будете додавати тільки маленьку щіпку копченої паприки до страв раз в тиждень, вона ніяк не завадить Вашому організму.

Застосування копченої паприки

Якщо просту паприку широко використовують в косметології та медицині, то копчена паприка має вузький профіль. Її використовують тільки в кулінарії. Але від цього вона не втрачає своєї популярності. Копчену паприку можна застосовувати при приготуванні основних страв, соусів, десертів і навіть напоїв.

Її додають в якості головної спецію до супу дайкон, також вона добре підкреслить смак борщу, томатного супу. В Угорщині копчену паприку обов'язково додають до гуляшу. Вона відмінно підходить до картоплі, і інших овочів, вдало підкреслить різноманітність смаків в гуляші.

Копчена паприка є основою іспанської кухні. Її додають для посилення смаку майже в усі страви. Головною зіркою в Іспанії є чоризо, а також фует, де одним з важливих інгредієнтів якого є копчена паприка. Також дана приправа популярна і в Індії. Там на її основі готують різні соуси, додають до рису, а також копчена паприка є головною приправою в приготуванні курки тандури. У США вона використовується для приготування картоплі фрі, а також відомого у всьому світі соусу барбекю. У Китаї копчену паприку використовують для приготування багатьох страв. Там вважають, що вона може вилікувати людину від депресії і втоми.

Дана приправа відмінно підходить для приготування м'ясних страв. Її потрібно додавати в маринад. Також вона добре поєднується з різними морепродуктами. Копчена паприка стане прекрасним «родзинкою» в будь-якому салаті. Підходить для приготування яєчні, а також добре поєднується з різними сирами. Дуже добре підходить для приготування страв з квасолі.

Копчена паприка також активно застосовується у виробництві. Її часто додають для приготування ковбасних виробів, готових соусів і маринадів. Дуже часто її використовують для приготування різних снеків. Дану приправу додають в тісто для приготування різних видів хліб. У кондитерській справі її застосовують в якості природного барвника, або, щоб підкреслити смак. Найчастіше копчену паприку додають до шоколадним тортів.

Як використовувати копчену паприку?

Копчена паприка має насичений димний аромат і яскравий смак. Щоб не зіпсувати страву її слід додавати в невеликій кількості. Добре свої властивості дана приправа розкриває під час термічної обробки, тому її можна додавати під час гасіння, смаження, варіння, запікання і навіть приготування страв на відкритому вогні.

Вона вважається універсальною приправою, тому її можна додавати до будь-яких страв. Копчена паприка добре поєднується з такими спеціями як часник, імбир, куркума, кмин, кардамон, запашний перець, петрушка, орегано, базилік, розмарин, шафран, чебрець. Дану приправу можна поєднувати з медом, для приготування глазурі до м'яса або риби.

Ціна на копчену паприку

Ціна на копчену паприку залежить від її якості і способу приготування. Деякі виробники, щоб виготовити копчену паприку за короткий проміжок часу і за низькою собівартістю використовують рідкий дим. У такому випадку і їх ціна на ринку буде значно нижче ніж в інших виробників, але така приправа може сильно зашкодити вашому організму.

Виробник спецій в Україні ТМ Dr. Igel для виготовлення копченої паприки використовує якісну сировину, доставлене з Іспанії. На офіційному сайті компанії Ви зможете придбати копчену паприку за ціною яка Вам найкраще підійде. Адже вона залежить від обсягу, який Ви хочете придбати. На сайті представлена приправа в маленьких саше пакетах, в ПЕТ банках, а також можна замовити на вагу.

Купити оптом копчену паприку

Купити оптом копчену паприку можна в інтернет магазині спецій ТМ Dr. Igel. Замовлення доставляються в Одесу, Харків, Львів, Дніпра та інші міста України. Самостійно копчену паприку можна забрати в місті Київ.



Лідер продажу!
Ваша скидка: -8%
Новинка
Паприка копчена ТМ Dr. Igel 180г
Паприка копчена ТМ Dr. Igel 180г
Походження сировини: Іспанія
174.00 ₴ 160.00 ₴
Показано від 1 до 1 з 1 (всього сторінок: 1)