Чабер сушений
Щоб додати страва приємного яскравого аромату та ніжного смаку в кулінарії зазвичай використовують пряні трави. Однією із таких ароматних трав є чабер. Досить популярна спеція, яку використовують у кухнях багатьох країн. Дана спеція отримала популярність ще й завдяки своїм лікувальним властивостям. Але, на жаль, в нашій країні, за його унікальні властивості, мало відомо пересічним громадянам. Хоча це та пряність на яку варто звернути увагу.
Людям був відомий ще за багато років до нашої ери. Батьківщиною є Середземномор'я та Причорномор'я. Зазвичай ріс на схилах гір. На нього важко було не звернути увагу, адже має яскравий вигляд та неймовірний аромат. Крім цього додає стравам приємного, трішки пряного смаку.
Перші згадки використання можна знайти у творах та працях відомих римських та грецьких письменників. У Стародавній Греції використовували в якості лікувальної рослини, про що свідчить письмові відомості. Досить популярним був у часи Стародавнього Риму, там називали ще «вінковою рослиною». Адже гілочки вплітали у вінки, які носили письменники, військові, оратори, люди зі знатних сімей. Вважалося, що він може покращити пам'ять, зберегти здоровий глузд, мати ясну свідомість.
У стародавні часи люди вірили, що він має ще й магічні властивості, тому використовували під час різних ритуалів. Робили із нього обереги. Але найчастіше він слугував для лікування різних хвороб. У якості пряності використовували, щоб отримати більш насичений присмак, або для ароматизації приміщень.
У дев'ятому столітті ця рослина стала популярною в інших країнах Європи завдяки монахам. Завдяки тому, що ціна була значно нижчою від індійських спецій, завоював велику прихильність різних народів. У часи Ренесансу активно використовувався в лікувальних цілях, був майже єдиною рослиною, яка допомагала полегшити біль. У сучасному світі використовується активно, як і в кулінарії, так і в медицині.
Що таке приправа чабер?
Приправа чабер - це сушене листя рослини, яка належить до сімейства ясноткові. У дикому вигляді росте в країнах біля Чорного та Середземного моря. Наразі активно культивується майже на всіх континентах світу. Налічує близько тридцяти різновидів, але спеція в Україні виготовляють лише із двох видів кримського та садового. Інші види вирощують для отримання олії, та в якості медичної рослини або як декоративну.
Приправу сушений чабер можна виростити власноруч. Є невибагливою рослиною, спокійно належить до холодних температур. Для виготовлення спеції гілочки збирають під час цвітіння, добре висушують у темних приміщеннях, а потім подрібнюють. В різних країнах має свою унікальну назву.
Дуже часто плутають із чебрецем, але це дві кардинально різні рослини та приправи. Спеція чабер має пряний смак та аромат, інколи називають ще перченою пряністю, адже він дуже схожий за смаковими властивостями на чорний перець. Щоб зберегти смак та аромат на тривалий час, варто зберігати у темному, сухому місці в герметично закритій ємності.
Користь і шкода для організму людини
У своєму складі містить велику кількість вітамінів А, групи В, С, РР. Також багатий на мікроелементи, такі як фосфор, магній, кальцій, калій. Та макроелементи, серед яких є мідь, залізо, цинк, селен, марганець. Завдяки такій великій кількості корисних елементів офіційно внесли у список лікарських рослин.
Покращує процеси травлення завдяки тому, що допомагає краще виділятися шлункового соку. Покращує апетит, використовується в лікуванні розладів кишкового тракту, нудоти, зменшує біль під час спазмів. Завдяки відвару на його основі можна позбутися гельмінтів. Має чудовий антибактеріальний ефект, допомагає в лікуванні захворювання ротової порожнини. Крім цього можна використати для дезінфекції ран, як на тілі, так і в ротовій порожнині.
Допомагає в лікуванні вірусних інфекції, захворювання верхніх дихальних шляхів, покращує процес відхаркування. Знижує артеріальний тиск, виводить шлаки та токсини з організму людини. Нормалізує роботу серцево-судинної системи, допомагає позбутися тахікардії. Зміцнює імунітет, зменшує симптоми лихоманки, знижує високу температуру.
Часто використовується в косметології. Допомагає в лікуванні різних шкірних захворювань, зменшує свербіж, знімає набряк та почервоніння. Використовують в якості засобу для зменшення проявів укусів комах. Допомагає покращити стан шкіри обличчя, володіє охолоджувальним ефектом. На його основі виробляють різні протигрибкові засоби.
Але, не дивлячись на всі ці корисні властивості, у великій кількості може заподіяти шкоди організму людини. Не можна вживати людям, які страждають на гіпертонію. У кого є хронічні захворювання печінки та нирок. Варто зменшити кількість людям, у яких є проблеми із щитовидною залозою. Не варто вживати вагітним жінкам. Крім цього може викликати алергію.
Калорійність та харчова цінність
Спеція чабер на 100 г продукту має 272 кілокалорій, з яких харчова цінність складає:
- білки - 6,7 грамів;
- жири - 5,9 грамів;
- вуглеводи - 23 грама.
Використання чаберу в кулінарії
Приправа чабер використовується в кулінарії вже багато тисячоліть, і має велику кількість різноманітних рецептів. Дану спеції просто обожнюють в Болгарії, є невід'ємною частиною всієї болгарської кухні. Важко навіть уявити будь-яку страву в даній країні без його використання. Також дуже цінуються в Грузії та на Закавказзі. Входить до складу відомої суміші спецій хмелі-сунелі.
В різних країнах в кулінарії використовують для приготування:
- добре поєднується у стравах із бобовими, найкраще доповнює смак білої та зеленої квасолі;
- використовується для приготування м'ясних страв, найкраще підходить до яловичини та птиці;
- додають під час приготування паштету;
- відтіняє смак риби та морепродуктів, використовують для маринування риби та для засолювання оселедця;
- добре поєднується з овочами, можна додавати до різних салатів, використовують під час консервації помідорів та огірків;
- підходить для приготування різних видів грибів;
- можна використовувати в поєднанні із сиром;
- зазвичай додають під час маринування перцю;
- добре підходить для приготування перших стра в;
- додаються для приготування печива, а також різної випічки та хлібу;
- на його основі навіть готують чай.
До страви варто додавати не велику кількість даної спеції. Він є насиченим, яскравим за смаком і ароматом. Щоб він відчувався у страві, достатньо лише невеликої щіпки. Якщо додати забагато може зіпсувати страву гіркуватим смаком.
З якими спеціями поєднується?
Він має наскільки яскраві смакові властивості, що у страві може компенсувати відсутність інших пряності. Але магніти страву можна додавати в поєднанні з орегано, розмарином, фенхелем, петрушкою, базиліком, майораном, паприкою, шавлією. Крім цього добре підходить до базових спецій, таких як чорний та червоний перець, лавровий лист, часник, цибуля.
Де купити приправу чабер?
Купити приправу чабер в Україні можна від виробника спеції ТМ Dr. Igel в інтернет-магазині. Продукція від ТМ Dr. Igel має гарну якість та відмінний смак. Купуючи спецію чабер від ТМ Dr. Igel Ви будете на 100% задоволені придбання. Замовлення доставляються в усі регіони нашої країни, а також можна приправу чабер купити в Києві оформивши самовивіз.