Спеції для бастурми
Бастурма – в’ялене м'ясо заправлене великою кількістю пікантних спецій. Є чудовою заміною звичайній ковбасі. Перевагою бастурми є довгі терміни зберігання без додавання консервантів. А чудового пряного аромату і смаку, який подобається всім, надають добре підібраний букет спецій до бастурми.
Зараз бастурма вважається делікатесом, але раніше це був єдиний спосіб довго зберігати м'ясо. Бастурма як страва з’явилася на територіях колишньої Османської імперії. За легендою ця страва була популярною за часів правління Чингісхана серед кочовиків. Вони клали м'ясо під сідло, за час походів воно в’ялилося. А потім його використовували для приготування страв війську. За іншою версією бастурму почали готувати кухарі вірменського царя Тиграна Великого, також для його військових походів.
Бастурма завдяки своєму способу приготування зберігає у собі велику кількість вітамінів А, В, С, РР. Та корисних елементів: цинк, калій, залізо, фосфор, натрій. А завдяки великій кількості спецій для бастурми, має антибактеріальний та протизапальний ефект.
Великою популярністю бастурма користується в Туреччині, Кавказі та деяких країнах Азії. Але і в нашій країні вона не пасе задніх. За основу найчастіше використовують м'ясо яловичини. Також бастурму можна приготувати зі свинини, курятини, телятини, баранини. А для маринування підбирається особлива суміш спецій для бастурми. Саме вони надають неймовірного смаку м’ясу та пряного аромату.
Які спеції потрібно додавати до бастурми?
Суміш спецій у які загортається м'ясо, для приготування бастурми, перед в’яленням називається – чаман. Головним інгредієнтом якого є блакитний пажитник (чаман). Без додавання цієї спеції бастурма не матиме того оригінального смаку, завдяки якому вона така популярна. Також до складу суміші спецій для бастурми входять:
- паприка;
- часник;
- коріандр;
- кмин;
- перець чилі,
Ці спеції є основою чаману. Завдяки їм м'ясо зможе зберігатися на протязі довгого часу. А також додає готовій страві неймовірного особливого аромату, який неможливо нічим замінити. Якщо ця суміш занадто гостра для Вас, тоді часник і перець чилі можна змінити на сушену аджику.
Щоб зробити м'ясо ніжним та приємним на смак. До кожного виду м’яса крім стандартної основи спецій потрібно додати ще декілька пряностей. Саме вони підкреслять особливий смак м’яса з якого буде приготована бастурма.
Спеції для бастурми з яловичини
Для приготування бастурми найкраще підходить вирізка. Саме із м’яса яловичини бастурма виходить дуже ситною. Щоб приготувати дійсно смачний чаман потрібно додати такі спеції як:
- часник;
- перець чорний;
- перець чилі;
- паприку;
- хмелі-сунелі;
- пажитник;
Одним із популярних варіантів приготування бастурми із яловичини є рецепт вірменської кухні. Для його приготування потрібно:
- пажитник;
- перець чилі мелений;
- лавровий лист;
- гвоздика;
- зерна коріандру;
- ягоди ялівцю.
Спеції для бастурми із телятини
Бастурма із м’яса телятини вважається делікатесом. Адже молоде м'ясо телятини в порівнянні з яловичиною набагато ніжніше та соковитіше. Воно не містить багато жиру через, що є більш дієтичним. Щоб зробити бастурму із телятини більш виразною потрібно додати:
- пажитник;
- сумах;
- гвоздику;
- мелений червоний перець;
- паприку.
Спеції для бастурми зі свинини
У приготування бастурми зі свинини є своя особливість. Перед маринуванням м’яса, зі свинини потрібно вирізати всі прожилки жиру. Це потрібно робити для того, щоб після в’ялення воно не перетворилося на тверді волокна які не можна буде розкусити. Також бастурма зі свинини сушиться довше ніж із іншого виду м’яса. Але воно того варте, адже в’ялена свинини має неймовірний смак.
Щоб підкресли особливий смак свинини та збагати його неймовірним ароматом і смаком, до чаману варто додати:
- пажитник;
- лавровий лист;
- чорний перець мелений;
- червоний перець мелений;
- спеція «Аджика»;
- базилік;
- розмарин;
- коріандр;
- паприку;
- мускатний горіх.
Спеції для бастурми з курки
Бастурма із курки має ніжний та легкий смак. Для її приготування використовую філе курки. Особливість цього м’яса не тільки в смаку, а ще й у кольорі. Бастурма з курки не темніє як з іншого виду м’яса, а навпаки має світлий, навіть напівпрозорий відтінок. Для приготування бастурми з курки Вам знадобиться:
- пажитник;
- чорний перець мелений;
- червоний перець мелений;
- білий перець мелений
- прованські трави;
- куркума;
- гірчицю;
- коріандр.
Спеції для бастурми із баранини
Бастурма із баранини не така популярна як із іншого виду м’яса, але має своїх поціновувачів. Рецепт її приготування майже ні чим не відрізняється від класичного, та все ж має свої особливості. До чаману варто додати:
- пажитник;
- паприку;
- часник;
- кмин;
- суміш перців мелену;
- коріандр.
Спосіб приготування бастурми не важкий. Важко дочекатися результату. Купити спеції для бастурми теж не важко. У цьому вам стане у пригоді сайт ТМ Dr. Igel.