Спеції для супу
Суп давня і традиційна страва більшості народів світу. Іще за часів Римської імперії до супу почали додавати спеції і прянощі. Цими спеціями для супу були: лавровий лист, перець та кмин. Уже у 15 столітті французька кухня мала у своєму переліку близько сімдесяти видів цієї страви. На даний момент налічується більше тисячі його різновидів. Майже кожна країна має свою національну першу страву.
Суп займає провідне місце у нашому раціоні. І зробити його з виразним смаком та пряним ароматом досить легко. Варто лише додати до нього відповідні спеції для супу. Найкраще для додавання у суп підходять пряні трави. Вона під час варіння розкривають свій аромат та насичують бульйон своїм смаком.
Але за допомогою стандартного набору спецій приготувати багато видів супу не вийде. Для кожної страви потрібний індивідуальний набір спецій. Який вдало розкриє смак певного супу та додасть гармонійної «родзинки». Нижче ми наведемо список спецій якій найкраще підійдуть до популярних рецептів супів.
Спеції для українського борщу
До національної української страви найчастіше додають лавровий лист, часник, перець горошком та цибулю. Але для більш виразного смаку варто додати ще:
- пертушку;
- кріп;
- коріандр мелений;
- паприку;
- кмин;
- ялівець.
Спеції для горохового супу
До горохового супу найкраще підходять спеції з яскраво вираженим ароматом. Вони підкреслять особливість страви, та зроблять акцент на його головному інгредієнті. До цих спецій відносяться:
- мускатний горіх;
- базилік;
- часник;
- кмин;
- коріандр;
- м’ята;
- іссоп;
- куркума.
Спеції для харчо
Суп харчо є національною грузинською стравою. Має дуже пряний аромат і гострий на смак. До нього входить багато часнику та ароматних трав. Найкраще до супу харчо додати такі спеції як:
- хмелі-сунелі;
- цибулю;
- часник;
- кінзу;
- петрушку;
- базилік;
- коріандр;
- шафран;
- волоський горіх.
Обов’язково потрібно додати червоний і чорний перець для гоструватого смаку.
Спеції для ухи
Особливість ухи полягає в її прозорому бульйоні та малій кількості доданих овочів. Особливий смак та аромат страві додають саме прянощі та спеції. Пікантний та зігріваючий смак цієї страви збагатить:
- перець чорний;
- перець червоний солодкий;
- кайенский перець;
- перець духмяний;
- цибуля;
- часник;
- розмарин;
- шавлія;
- майоран;
- мускатний горіх;
- кріп;
- чебрець;
- любисток;
- аїр;
- лавровий лист.
Спеції для сочевичного супу
Суп із сочевиці родом із Туреччини. Дана страва є не дорогою за своєю вартістю, але ситною та багатою на корисні мікроелементи. До супу навіть можна не додати м'ясо, сочевиця гарно заміняє його. Для сочевичного супу найкраще підходять такі спеції:
- зіра або кмин;
- корінь імбиру мелений;
- суміш перців;
- куркума або шафран;
- мускатний горіх або кориця;
- базилік;
- чебрець;
- асафетиду.
Спеції для квасоляного супу
Квасолевий суп ідеально підходить для приготування у холодну пору року. Добре зігріває, надає енергії організму та зміцнює імунітет. До квасолевого супу пасують такі спеції:
- суміш перців;
- кінзі;
- базилік;
- мускатний горіх;
- коріандр;
- лавровий лист.
Спеції для овочевого супу
Овочевий суп є смачною, корисною дієтичною стравою. Він збагачує організм вітамінами, поживними речовина, мінералами та допоможе позбутися зайвих кілограмів. Для збагачення його більшою кількістю вітамінів до овочевого супу варто додавати такі спеції:
- петрушка;
- базилік;
- чабер;
- майоран;
- пастернак;
- шавлія;
- розмарин;
- деревій;
- чорний перець;
- каррі.
Спеції для гарбузового супу
До гарбузового супу не варто додавати велику кількість спецій, щоб не перебити, а навпаки підкресли його оригінальний смак. Для цього ідеально підійдуть:
- чебрець;
- розмарин;
- корінь імбиру мелений.
Спеції для супу з фрикадельками
Суп з фрикадельками страва яку дуже полюбляють діти. Тому смак повинен бути приємним і не гострим, а до вибору спецій потрібно підійти відповідально. Для приготування самих фрикадельок до фаршу варто додати петрушку, кріп, трішки чорного перцю. Сам бульйон можна приправити лавровим листом, коріандром, базиліком та розмарином.
Спеції для курячого супу
Курячий суп корисна зігріваюча страва яку часто вживають під час поганого самопочуття. Він має розслаблюючу властивість і гарно зігріває організм. До курячого супу гарно підходять
- петрушка;
- розмарин;
- кріп;
- лавровий лист;
- кінза;
- суміш перців,
Також підходять ці спеції для курячого супу із локшиною. Але спеції для бульйонів трішки відрізняються. Спеції до курячого бульйону підходять такі: чорний перець горошком, імбир, коріандр, чебрець.
Всі наведені спеції можна використовувати окремо або готовими сумішами. Але пам’ятайте додавати їх потрібно у невеликій кількості і відповідно до ваших вподобань.