Спеції для шашлику
Шашлик традиційна страва багатьох країн. Ця страва прикрашає усі святкові столи, а іноді сам шашлик і є приводом зібратися за одним столом із рідними та друзями. Адже це є універсально страва яку можна приготувати на будь-який смак. Різновидів шашлику дуже багато, його готують із м’яса, риби та навіть овочів. А довершеного смаку цій страві додають гарно підібрані спеції до шашлику.
Шашлик як страва з’явився дуже давно. Від тоді як люди знайшли вогонь вони почали готувати м'ясо на багатті. І від тоді пішла ця традиція. Саме слово «шашлик» з’явилося у нашому словнику від кримських татар приблизно у 18 столітті, що означало «смаження на вертелі».
Зараз майже у кожної країни є свій оригінальний рецепт шашлику. Туреччина та Азербайджан готують на шампурі рублене м'ясо. В Америці шашлик готують на сітці у спеціальному мангалі під назвою «барбекю». У Грузії традиційно готують шашлик на сухій лозі винограду. В країнах Азії шашлик нанизують на маленькі шпажки. А в Китаї якщо шашлик приготований на вугіллі його заїдають імбиром. В Мексиці на шампур нанизують великий шматок м’яса, а потім по готовності зрізують з нього шматочки. Але саме завдяки східним країнам ми маємо таку ароматну і пряну страву.
Приготування смачного шашлику у великій мірі залежить від доданих до нього спецій. Саме вони надають йому приємного, а іноді і екзотичного смаку і аромату. Які ж додавати спеції до маринаду шашлику?
Універсальні спеції до шашлику
- Перець – до маринаду можна додавати чорний, білий, червоний, духмяний або суміш перців. Все залежить від вашого смаку та наскільки гострі страви Вам до вподоби.
- Кумин – відмінна пряна спеція яка розкриває свій аромат під час приготування.
- Базилік – неймовірно ароматна спеція яка додасть шашлику приємного та духмяного аромату.
- Каррі – додасть шашлику приємного золотистого відтінку і гоструватий з кислуватою нотою смак.
- Шавлія – додасть неперевершеного аромату. Але додати його варто після приготування.
- Часник – чудово підкреслить смажений смак. Додавати його потрібно у невеликій кількості.
Готові суміші мають у своєму складі спеції для шашлику, що перераховані вище.
Спеції для шашлику із свинини
Зазвичай шашлик із свинини готують із вирізки, ошийку, ребер або корейку. До шашлику із свинини можна додати будь-який вид перцю всі вони гарно підкреслять смак цього виду м’яса. До складу спецій для шашлику із свинини входить:
- імбир;
- шавлій;
- коріандр;
- майоран;
- каррі;
- часник;
- мускатний горіх.
Всі ці спеції додають разом до маринаду крім шавлію, його варто додати після приготування.
Спеції для шашлику з індички
Чудова альтернатива замінити більш калорійне м'ясо. Шашлик із індички виходить неймовірно смачним та ніжним. А головне під час приготування воно зберігає всі свої поживні речовини. Готувати шашлик можна із ніжок індички, стегенець, крилець і навіть з грудки вона більш соковита в порівнянні з курячою.
До маринаду для шашлику із індички варто додати такі спеції як:
- кіррі;
- чорний перець;
- мускатний горіх;
- чебрець;
- коріандр;
- паприка.
Із цим маринадом шашлик із індички можна приготувати і в духовці. Смак і аромат залишиться таким само пряним і ніжним.
Спеції для шашлику з яловичини
Шашлик із яловичини готують набагато рідше ніж із інших видів м’яса. Вся справ в тому, що м’ясо яловичини занадто жорстке для приготування на вугіллях. Але цю ситуацію можна виправити вдало підібраними спеціями. Саме їх завдання для приготування цієї страви полягає не лише додати смаку і аромату, а ще додати соковитості м’ясу і зробити його більш м’яким. Для цього найкраще підійде імбир та гірчиця. Також до маринаду варто додати:
- естрагон;
- хмелі-сунелі;
- паприку;
- куркуму;
- карі;
- прованські трави;
Спеції для шашлику з баранини
М'ясо баранини вирізняється своїм специфічним ароматом. Але шашлик із баранини популярність від того не втрачає. Щоб надати шашлику із баранини приємного аромату варто додати до маринаду різні пряні трави. Найкращим поєднанням у такому випадку буде:
- кріп;
- петрушка;
- кінза;
- кінза;
- материнка;
- чебрець;
- м’ята;
- шавлія;
- коріандр;
- зіра;
- куркума;
- гірчиця.
Спеції для шашлику з куриці
Шашлик із куриці має легкий та ніжний смак, а головне це дієтична страва. Перевагою цього шашлику є швидкий спосіб приготування. Для приготування шашлику найкраще підійдуть стегна, ніжки та крильця курячі. А приємного смаку та аромату цій страві додадуть:
- імбир;
- часник;
- куркума;
- кардамон;
- кріп;
- базилік;
- розмарин.
Всі ці спеції можна придбати окремо або готовим набором спецій для шашлику. А зробити свій вибір Вам допоможе асортимент на сайті ТМ Dr. Igel.