Спеції для плову
Плов одна із найдавніших страв у світи, його оригінальному рецепту більше 2500 років. За історичними даними першими плов почали готувати у Індії. Саме в Індії вирощували рис і місцеві жителі варили його з додаванням спецій, а згодом і м’яса. Але існує легенда, що рецепт плову придумав Чингізхан після завоювання Китаю, щоб прогодувати своє військо. І він підчас свої нападів приніс це рецепт до Європи.
Головними складовими плову вважаються рис і спеції. Приготувати його без м’яса можливо, а ось без спецій ні. Спеції до плову додаються смак, колір і аромат. У давні часи спеції до плову додавали не скільки для смаку, а для тривалого зберігання. Адже спеції мають чудову властивість консервації та антибактеріальний ефект. Для сучасності саме ця властивість спецій є не наскільки актуальною. Але уявити плов без спецій дуже складно. Адже саме вони надають простому рису з м’ясом такого неймовірного смаку, та всесвітньої популярності.
Які спеції підходять для плову щоб відтворити його оригінальний рецепт? За своїм смаком плов дуже гострий, пряний та неймовірно ароматний. Кожна країна готує його із різними спеціями. Але його головні смакові властивості від цього не міняються, а навпаки інтригують новими букетом прянощів. Що робить плов стравою яка може здивувати. Сьогодні хочемо розповісти Вам які спеції потрібні для плову.
Список спецій для плову:
- Куркума – саме та жовта спеція для плову яка надає йому приємний золотий відтінок. Додавати її потрібно в невеликій кількості, якщо додати забагато страва вийде дуже терпкою.
- Барбарис – додасть до плову легкого кислувато відтінку, що добре контрастуватиме із пряними спеціями.
- Паприка – її додають майже до всіх варіантів рецепту плову. Вона своїм солодкуватим смаком відтінить велику кількість гострих спецій.
- Кмин (зіра) – найкраще пасує до плову приготованому на основі баранини.
- Суміш перців – є обов’язковим елементом всіх східних став і плов не є виключенням;
- Шафран – має неймовірний аромат який забути просто неможливо та медовий смак. Але він є найдорощою спецією у світі тому додають його дуже рідко. А у складі спецій для плову взагалі ніколи не знайти. Замінити його можна мексиканським шафраном.
- Часник – зазвичай його додають до плову цілим, але сушений часник у вигляді гранул зайвим у страві не буде.
- Коріандр – додасть страві пряного аромату.
Кожну із цих спецій Ви обираєте за власним смаком та вподобаннями людей для яких його готуєте. Ви можете зробити плов не таким гострим додавши лише духмяний перець. Або навпаки додати ще перець чилі, завдяки якому смак вийде більш пікантним. Також для підсилення аромату можна додати базилік, коріандр, лавровий лист, майоран, зерна гірчиці.
Але якщо експериментувати у Вас бажання немає краще додати класичний набір спецій для плову:
- зіру;
- барбарис;
- куркуму;
- паприку;
- лавровий лист.
Плов є національною стравою середньої Азії. Однак найпоширенішим вважається рецепт узбецького плову. І готувати його повинні, так само як і шашлик, чоловіки. Принципово до цього відносяться саме в Узбекистані. В цій країні навіть встановили рекорд приготувавши у 2017 році плов з 8 тон рису.
Спеції для узбецького плов
Головним інгредієнтом суміші спецій для плову по-узбецьки є зіра. Для того щоб вона краще змогла розкрити свій аромат її потрібно розім’яти. Також для цього рецепту плову Вам необхідно додати:
- барбарис;
- коріандр;
- солодкий червоний перець горошком;
- перець чилі горошком;
- куркуму.
У даний рецепт часник гранулами не додають, його кладуть цілим. Але якщо цілого часнику у вас немає можете спокійно замінити його гранульованим. Якщо Ви готуєте плов по-узбецьки на основі курятини Вам варто додати ще й чебрець, петрушку або кріп. Смак яловичини доповнює коріандр з чебрецем. Баранину найкраще підкреслить лавровий лист, м’ята, базилік. А до свинини краще додати паприку, сумах і розмарин.
Найчастіше для приготування використовують вже готові суміші спецій для плову. Але за бажання Ви можете приготувати цю суміш самостійно. Пропорція суміші спецій для плову така:
- куркума - 3 чайні ложки;
- зіра мелена – 1 чайна ложка;
- кмин не мелений – 1 чайна ложка;
- коріандр мелений – 1 чайна ложка;
- перець чилі мелений – 1 чайна ложка;
- сушений барбарис – 3 столові ложки.
Змішайте ці спеції разом і пересипте до герметичної ємкості. Зберігати готовий набір спецій для плову потрібно у сухому місці. Та додавайте до плову відповідно вашого смаку.
Купити спеції до плову у вигляді суміші або окремо гарної якості Ви зможете на сайті ТМ Dr Igel за низькою ціною.