Спеції для чаю

Спеції для чаю

Чай один із найпопулярніших напоїв у всьому світі. Всі різновиди у світі просто неможливо перерахувати. Має велику різноманітність смаків та рецептів приготування. Але все ж один із найвідоміших вважається чай масала. Рецепти якого був створений завдяки поєднання різних культур. Зіркою у даному напої, як не дивно, є не сам чай, а спеції для чаю масала. Він завжди асоціюється з пряними зігріваючим напоєм, який приємно випити в холодну пору року.

Прийнято вважати що чай масала це стародавній індійський напій. Насправді в традиційному вигляді, який ми звикли бачити сьогодні, з'явився відносно нещодавно. За багато століть оригінальний рецепт змінився майже до невпізнанності. Вчені розходяться у твердженні коли саме було придумано попередника. Спочатку використовували в якості ліків, і був схожий на густий соус.

У 19 столітті на території Індії активно почали висаджувати плантації чаю, Але самі індійці не могли собі дозволити вживати на кожного дня. Всі ці плантації були засновані колонізаторами із Британії. Ціна на чай була занадто високою, тому насолоджуватися ним у чистому вигляді могли дозволити собі лише багаті люди. Але просте населення Індії знайшли вихід із такої ситуації. Вони почали додавати до нього молоко та спеції, щоб мати хоч якийсь насичений присмак. Найчастіше пили зранку і він більше був схожий на сніданок.

Британцями дуже не сподобалось те, що місцеве населення почало розбавляти, та й продажі на нього через це різко впали. Але згодом звернули увагу на те, що такий варіанти набирає швидкої популярності й вирішили закрити на це очі. В такому варіанті почали пити в багатьох східних країнах. Під кінець ХХ століття, коли з технічним прогресом ціна знизилася, почали продавати в пакетиках, в яких швидко заварюється. Після цього підприємства почали випускати в масове виробництво даний варіант. Він отримав широку популярність в країнах Європи та Америки.

Що представляє собою чай масала?

Чай масала - традиційний напій індійської кухні, який готують на основі чорного чаю з молоком та додаванням різних пряних спецій та трав. З індійської мови «масала» в перекладі означає «суміш спецій». Завдяки набору спеціям для чаю масала, він і отримав таку назву. Готують кругом, у багатих та бідних родинах, в маленьких кафе та в елітних ресторанах. На території Індії розповсюджені маленькі торгові палатки, в яких відразу на вулиці варять.

Спеції до масала чаю додають у цілому вигляді, або перемелені. Щоб змолоти традиційно використовують ступу, адже в ній краще розкривають свій смак та аромат. Для того, щоб перемелені прянощі не потрапили до чашки, наливають через ситечко. Для приготування використовують виключно чорний чай без добавок. Молоко в Індії додають буйвола або яка,воно має насичений смак. Молоко добре розкриває смак приправи, тому їх варто додавати в гаряче, або навіть трішки прокип'ятити їх разом. А щоб зробити солодшим використовують коричневий цукор.

В Індії він наскільки популярний, що п'ють по декілька разів на день. Навіть існують різні види відповідно до частини дня. Ранковий чай готується на основі молока та чаю в рівних пропорціях. Зазвичай він заміняє зранку сніданок. Адже прянощі, які містяться у складі добре насичують організм та додають енергії на весь день. Денний готують на великій кількості чаю і трішки молока. Використовують в якості освіжаючого напою, адже в обідній час дуже жарко. Вечірній готуються на великій кількості молока та з невеликою кількістю приправ. Такий варіант допомагає краще розслабитися та швидше заснути.

Які спеції додають для чаю масала?

Спеції для чаю масала відіграють одну з ключових ролей. Саме вони додають того смаку та аромату завдяки якому він є впізнаваним у всьому світі. Їх кількість та різновид повністю залежить від того хто готує. В Індії до суміші входять прянощі відповідно від регіону Індії та пори року. Також інгредієнти суміші можуть змінюватися в залежності від того, якийефекти хоче отримати людина.

До чаю масала можна додавати наступні спеції:

  • Кардамон - обов'язкова пряність без якої неможливо приготувати даний напій. Зерна кардамону мають оливковий або світло-зелений колір, яскравий аромат та насичений смак. Використовується як цілими зернами, так і в меленому вигляді. За його допомогою в індійській медицині лікують захворювання дихальних шляхів.
  • Гвоздика - ароматна пряність яку використовують для отримання солодкого присмаку та пікантного запаху. Добре поєднується з різними інгредієнтами, завдяки цьому її можна використовувати в поєднанні різних сумішей. Має гарний антисептичний ефект, а також покращує травлення.
  • Бадьян - ще одна солодка пряність, на відміну від анісу, немає приторного післясмаку. Дуже красива, має вигляд зірочки. Покращує апетит та роботу кишково-шлункового тракту.
  • Імбир - пікантний на аромат та смак, має чудовий зігріваючий ефект. Зазвичай використовують у свіжому вигляді нарізаним тонкими шматочки. Сушений або мелений також підійде для приготування. Добре захищає організм від вірусів та бактерій, допомагає боротися з симптомами простуди.
  • Кориця - неймовірно ароматна, зачаровує своїм пікантним, але водночас приємним солодкуватим смаком. Її можна додавати, як цілими паличками, так в меленому вигляді, Вона не втрачає своїх смакових властивостей. Збагачує організм людини різними вітамінами та корисними мікроелементами. У поєднанні з іншими приправами допомагає боротися з депресією та поганим настроєм.
  • Мускатний горіх - має неймовірно насичений смак та аромат. До напою варто додавати в невеликій кількості, щоб він не перебивай смаки інших спецій. Позитивно впливає на стан печінки та допомагає відновити її роботу.
  • Фенхель - також має солодкуватий присмак, який віддалено нагадує аромат кропу та анісу. Це пришвидшує метаболізм та покращує травлення.
  • Перець - найчастіше для приготування використовують білий та зелений перець, вони мають не такий насичений присмак та не перебивають інші інгредієнти. Щоб отримання більш пікантний смак використовують чорний перець, а для яскравого запаху чудово підійде духмяний перець.

Склад чаю масала

Не існує одного рецепту з однаковими інгредієнтами. Склад залежить тільки від того хто готує. В Індії кожна сім'я має свій унікальний склад спецій з якими готують. Проте базовими інгредієнтами є такі, як чорний чай, молоко та прянощі. Саме над складом спецій найбільше розходяться смаки. Кожен до свого напою додає ті приправи, які подобаються саме йому.

Обов'язково для приготування використовують кардамон та імбир, без них не обходиться жодна чашка. До складу спецій для чаю масала найчастіше додають корицю, гвоздику, бадьян та перець. Саме такий склад можна зустріти вже в готових сумішах, які продають на ринку та в магазинах.

Для отримання яскравішого смаку та кольору можна додати куркуму. Крім цього урізноманітнити можна за допомогою мускатного горіху, духмяного перцю, анісу, фенхелю, коріандру. Деякі гурмани додаються також шафран, пелюстки троянди, мигдаль, корінь солодки, перець чилі.

Як правильно готувати і пити чай масала?

Єдиного правильного варіанту приготування чаю масала не існує. Ви можете готувати так як вам подобається. Можна змішати всі інгредієнти разом та поставити їх на вогонь щоб довести до кипіння, але ні в якому разі не кип'ятити, після цього налити в кружку та насолоджуватися. Або можете заварити чай разом із спеціями та дати їм настоятися, після цього вже до готового напою долити молока.

Якщо Ви хочете отримати більш легкий смак, тоді спеції варто додати відразу до чашки, таким чином вони не встигнуть сильно наситити рідину своїми смаками. Але потрібно пам'ятати, що в такому разі чай матиме яскравіший аромат. Прянощі можна використовувати як у цілому вигляді, так і в меленому. Їх не потрібно додавати у великій кількості, чай повинен бути легким та приємним.

Ідеальним варіантом буде поєднати всі інгредієнти разом налити до термосу або термокружки, і насолоджуватися в дорозі. Таким чином Ви зможете підняти собі настрій на увесь день.

Калорійність та харчова цінність чаю масала

У готовому вигляді чай масала на 100 грамів має 379 кілокалорій, з яких харчова цінність складає:

  • білки - 15 грамів;
  • жири - 15 грамів;
  • вуглеводи - 45 грамів;

Чай масала для схуднення. Міф чи реальність?

Завдяки приправам, які містяться у складі, покращується обмін речовин, нормалізується робота кишково-шлункового тракту. Вони добре очищають організм, та зменшують запаси жирових відкладень. Завдяки цьому вага може почати зменшуватися, проте потрібно пам'ятати, що до нього, щоб схуднути не потрібно додавати цукор.

Крім цього спеції додають енергії та силу організму. Він добре бадьорить зранку, завдяки чому організми довго не буде відчувати втому і це допоможе під час заняття спортом.

Де можна купити чай масала?

Купити чай масала можна в інтернет-магазині ТМ Dr. Igel. В асортименті Ви зможете обрати прянощі для приготування даного напою відповідно до Ваших смакових вподобань. Замовлення доставляються по всіх регіонах України.



ТОП ПРОДАЖІВ!
СКИДКА: -20%
Імбир мелений ТМ Dr. Igel 1000г
Імбир мелений ТМ Dr. Igel 1000г
Походження сировини: Індонезія
206 ₴ 164 ₴
ТОП ПРОДАЖІВ!
СКИДКА: -20%
Імбир мелений ТМ Dr. Igel 100г
Імбир мелений ТМ Dr. Igel 100г
Походження сировини: Індонезія
25 ₴ 20 ₴
СКИДКА: -20%
Імбир мелений ТМ Dr. Igel 10кг
Імбир мелений ТМ Dr. Igel 10кг
Походження сировини: Індонезія
1840 ₴ 1476 ₴
СКИДКА: -20%
Імбир мелений ТМ Dr. Igel 25кг
Імбир мелений ТМ Dr. Igel 25кг
Походження сировини: Індонезія
4100 ₴ 3280 ₴
СКИДКА: -20%
Імбир мелений ТМ Dr. Igel 500г
Імбир мелений ТМ Dr. Igel 500г
Походження сировини: Індонезія
109 ₴ 87 ₴
СКИДКА: -20%
Імбир мелений ТМ Dr. Igel 5кг
Імбир мелений ТМ Dr. Igel 5кг
Походження сировини: Індонезія
970 ₴ 779 ₴
СКИДКА: -20%
Ванільний цукор ТМ Dr. Igel 10 кг
Ванільний цукор ТМ Dr. Igel 10 кг
Походження сировини: Україна
889 ₴ 711 ₴
ТОП ПРОДАЖІВ!
СКИДКА: -20%
Ванільний цукор ТМ Dr. Igel 1000г
Ванільний цукор ТМ Dr. Igel 1000г
Походження сировини: Україна
2
99 ₴ 79 ₴
СКИДКА: -17%
Ванільний цукор ТМ Dr. Igel 100г
Ванільний цукор ТМ Dr. Igel 100г
Походження сировини: Україна
1
12 ₴ 10 ₴
ТОП ПРОДАЖІВ!
СКИДКА: -17%
Ванільний цукор ТМ Dr. Igel 10г
Ванільний цукор ТМ Dr. Igel 10г
Походження сировини: Україна
3
6 ₴ 5 ₴
СКИДКА: -20%
Ванільний цукор ТМ Dr. Igel 25 кг
Ванільний цукор ТМ Dr. Igel 25 кг
Походження сировини: Україна
1976 ₴ 1580 ₴
СКИДКА: -20%
Ванільний цукор ТМ Dr. Igel 5 кг
Ванільний цукор ТМ Dr. Igel 5 кг
Походження сировини: Україна
470 ₴ 375 ₴
СКИДКА: -21%
Ванільний цукор ТМ Dr. Igel 500г
Ванільний цукор ТМ Dr. Igel 500г
Походження сировини: Україна
1
56 ₴ 44 ₴
ТОП ПРОДАЖІВ!
СКИДКА: -17%
Лимонна кислота ТМ Dr. Igel 100 г
Лимонна кислота ТМ Dr. Igel 100 г
Походження сировини: Китай
2
30 ₴ 25 ₴
ТОП ПРОДАЖІВ!
СКИДКА: -20%
Лимонна кислота ТМ Dr. Igel 1000 г
Лимонна кислота ТМ Dr. Igel 1000 г
Походження сировини: Китай
2
183 ₴ 146 ₴
СКИДКА: -20%
Лимонна кислота ТМ Dr. Igel 10кг
Лимонна кислота ТМ Dr. Igel 10кг
Походження сировини: Китай
1646 ₴ 1315 ₴
ТОП ПРОДАЖІВ!
СКИДКА: -25%
Лимонна кислота ТМ Dr. Igel 20 г
Лимонна кислота ТМ Dr. Igel 20 г
Походження сировини: Китай
2
8 ₴ 6 ₴
СКИДКА: -20%
Лимонна кислота ТМ Dr. Igel 25кг
Лимонна кислота ТМ Dr. Igel 25кг
Походження сировини: Китай
3870 ₴ 3096 ₴
СКИДКА: -20%
Лимонна кислота ТМ Dr. Igel 500 г
Лимонна кислота ТМ Dr. Igel 500 г
Походження сировини: Китай
2
100 ₴ 80 ₴
СКИДКА: -20%
Лимонна кислота ТМ Dr. Igel 5кг
Лимонна кислота ТМ Dr. Igel 5кг
Походження сировини: Китай
870 ₴ 695 ₴
Показано від 1 до 20 з 22 (всього сторінок: 2)