Грузинські спеції

Кожна країна має свої національні особливості, які виділяють її серед всіх інших країн. В Грузії одними із такий в пізнаваних атрибутів є спеції. Саме вони є душею даної країни. Кожна із них має своє особливе походження, забарвлення, смак, аромати та функції. Приїжджаючи до цього краю кожен неодмінно купує собі набір грузинських спецій, який привезе близьким на подарунок і поповнить власний асортимент новими смаками.

В грузинській кухні переважають сухі перемелені трави. Їх в народі ще називають «сунелі», що в перекладі на українську означає «аромат». Це пов’язано з тим що в Грузії розташовані гори й багато полонин. Також там сприятливий клімат для вирощування саме пряних трав. Ще в стародавні часи коли увесь світ намагався дістати неймовірно дорогі Індійські спеції. В Грузії насолоджувалися смачною їжею приправленою власними дарами.

Грузинські кулінари та місцеві жителі віртуозно поєднують між собою прянощі, тим самим збагачують страви феєричними смаками і ароматами. Їх обов’язково додають під час кожного прийому їжі, і не важливо чи це сніданок, вечеря або просто легкий перекус. Загалом в кавказькій кухні налічується близько сімдесяти видів різноманітних спецій та трав.

Грузинські спеції

Смакова палітра грузинських страв грає теплими, пікантними, освіжаючими, а іноді гострими барвами. Завдяки чому вони відомі по всьому світу. В них передається сонячна атмосфера країни і гостинність народу. В кожному регіоні Кавказу переважають місцеві трави, які там вирощують. Але є певний перелік, який користується популярністю незалежно від місцевості:

  • Шафран – найдорожча спеції у світі. Відзначається квітковими нотками та солодкуватим фруктовим тоном. Але класти його потрібно в помірній кількості, щоб не перебити інші інгредієнти. Також він є природним барвником, який зафарбовує у золотистий відтінок.
  • Базилік – використовується у сушеному та свіжому вигляді. Його листя спочатку трішки гіркуваті, але згодом розкривається солодкий післясмак. Щоб він не втратив своїх природних властивостей додавати його варто в кінці приготування. В різних частинах Грузії вирощують різноманітні його види.
  • Петрушка – універсальний продукт, який можна використовувати будь-де. Володіє ніжним пряним ароматом і солодкуватим смаком. До страв використовують її листя, насіння та корінь. Входить до багатьох кавказьких сумішей.
  • М’ята – найчастіше використовують м’яту перчену. Вона володіє освіжаючим присмаком і ароматом. Сушені листя добре поєднуються з різними продуктами, доповнюючи їх.
  • Кінза – до страв додають як сушену кінзу, так і зерна коріандру. Вони мають різні смакові відтінки. Допомагають краще перетравлюватися їжі, прибрати запах алкоголю та сповільнюють сп’яніння.
  • Черемша – рання весняна спеція. Вона належить до родини цибулевих. Її збирають ще до появи квітів. Володіє унікальним цибулево-квітковим ароматом і смаком. У своєму складі містить велику кількість різноманітних корисних елементів.
  • Пажитник – за смаком нагадує солодкий горіх, а за ароматом віддалено гриби. Ціле насіння використовують для приготування риби або м’яса. А перемелений порошок розмішують із соусом або йогуртом.
  • Чабер – неймовірно запашна пряна трава. Чудово відтіняє смак оцту. Також на його основі можна відстоювати масло.
  • Зира – має насичений з легким відтінком горіху запах, гостра гіркуватим післясмаком. Збагачує корисними речовинами вашу їжу.
  • Барбарис – яскрава кислувата спеція. Багата на вітамін С. Використовується під час приготування супу та крупів.
  • Часник – відома у всьому світі пряність. В грузинській кухні він також займав провідне місце. Доповнює страву вишуканим смаком і ароматом.
  • Лавровий лист – гіркувата, але неймовірно пряна спеції. Його можна додавати як цілим листам, так і зробити з нього порошок.

Найпопулярніші грузинські спеції

В грузинській кухні спеції ніколи не додаються по одній. Їх завжди поєднують між собою в одну суміш. Найпопулярніші приправи Кавказу добре відомі у всьому світі. Адже вони поєднують у собі всі аромати гірської місцевості та добре передають місцевий колорит.

Однією із таких сумішей є хмелі-сунелі. Її використовую по всюди і будь-якій їжі. Її готують на снові сушеного базиліку, кропу, кінзи, лаврового листа, петрушки, селери, майорану, пажитнику, м’яти та червоно перцю. Іноді її урізноманітнюють за допомогою шафрану, іссопу, чаберу. Даний порошок має зелено-коричневий колір. Завдяки інтенсивному аромату її можна додати лише невеличку щіпочку, і вона вже стане багатою на запах і смак.

Уцхо-сунелі ще одна не менш популярна приправа. Її отримують завдяки перемелюванню зерен пажитника в дрібний порошок. За смаком вона нічим не поступається кунжуту і мускатному горіху, які дуже відомі у світі. Вона збагачує горіховою ноткою їжу. Порошок пажитнику також додають до хмелі-сунелі.

Ще однією дуже популярною в Грузії, але майже невідомою у світі є сванська сіль. Її використовують замість звичайної солі. Дана назва походить від району високогір’я Сванетія. Саме там ростуть прянощі які перемішують разом із солю. До них відноситься шафран, сушений часник, гострий червоний перець, коріандр, кріп, кмин. Але в залежності від того хто дану суміш робить, інгредієнти можуть трішки відрізнятися між собою.

Також не пасе задніх і суха аджика. Вона володіє яскравим червоним кольором, та пікантно-солодкуватим смаком. Головними її інгредієнтами є паприка і гострий червоний перець або сушені помідори. У якості доповнення використовують, майоран, коріандр, кінзу, чабер, базилік. Крім цих пряностей в аджику можна додати сушений часник, мелені горіх та інші спеції за смаком.

Харчо-сунелі суха суміш спецій і трав яку використовують в Грузії для приготування супу харчо. До її складу входить петрушка, майоран, базилік, часник сушений, коріандр, сушені томати, куркума, кориця, пажитник, чабер, паприка, чорний та червоний перець. Також дану суміш можна використовувати і для приготування інших став.

Використання в кулінарії грузинських приправ

Усі вище перераховані спеції та приправи є універсальними. Кожен із них можна додавати для приготування будь-яких став. Шафран використовують до м’яса, риби, супу, соусів. Ним приправляють рис та холодні закуски. Приготоване на основі шафрану ефірне масло додають до алкогольних напоїв. Свіже листя базиліку, кінзи, петрушки та кропу додають до салатів, а також у якості прикрас.

Хмелі-сунелі найчастіше використовують під час приготування чахохбілі, сивічі. Він ідеально підходить для маринування м’яса та курки. Збагатить смак овочевої страви. Крім того, він прекрасно доповнює гуакамоле. Уцхо-сунелі додають до підливи. Завдяки даній спеції можна приховати специфічний аромат риби та баранини.

На основі сухої аджики можна приготувати смачний суп. Також вона добре поєднується з піццею, макаронами, рисом та іншими крупами. Всі пряні трави по різному з комбіновані між собою можуть стати гарним доповнення до шашлику, хінкалі. На їх основі готують різноманітні соуси. Їх додають до випічки. Крім того, в дуже полюбляють змішувати пряні трави з молочними продуктами, таким чином урізноманітнюючи їх смак. Їх навіть додають під час приготування кондитерських виробів.

Де купити грузинські спеції в Києві?

В магазинах Києва представлена велика кількість виробників, які продають грузинські приправи. Але не зажди вони мають гарну якість. Виробник спецій ТМ Dr. Igel у своєму асортименті має оригінальні приправи Кавказу, які виготовляють з якісної перевіреної сировини. Купити грузинські спеції в Києві від виробника ТМ Dr. Igel можна на офіційному сайті компанії.

Грузинські спеції оптом

Купити грузинські спеції оптом можна в інтернет магазині ТМ Dr. Igel. Для великого замовлення розроблена система бонусів та знижок. Ви зможете самостійно забрати замовлення в Києві або оформити адресну доставку зручним для вас перевізником.

В категорії немає товарів