Спеції для домашньої ковбаси

Українську національну кухню важко уявити без домашньої ковбаси. Її готують майже в кожній родині. Вона однаково популярна як в місті, так і в селі. Тому її часто можна зустріти в меню ресторанів, особливо з національною кухнею. Без неї не проходять жодні народні гуляння, адже засмажити її можна навіть на багатті. А надзвичайного смаку і пряного аромату їй додають спеції для домашньої ковбаси.

В Україні домашні ковбаски почали готувати ще з дванадцятого століття. А їх різноманітні рецепти потрапили до нас в країну з Німеччини. Найчастіше їх готували на основі свинини, рідше з яловичини. А поєднували в одній ковбасі різні види м'яса в дуже рідкісних випадках, адже в ті часи люди не могли собі дозволити різати відразу різний худобу.

Хоча і раніше не було холодильників, але дане блюдо готували завжди про запас. Її запікали в печі, потім складали в глиняні горщики і заливали жиром. Зберігалася вона в прохолодному місці тривалий час. Так як по християнській вірі люди в ті часи дотримувалися всі пости, їм тривалий час не можна було вживати м'ясо. А після завершення посту запаси домашньої ковбаси були якраз до випадку.

Як правило, її найчастіше готували перед Різдвом і на Великдень. Потім на її основі готували різні страви, її додавали в суп і борщ, з нею гасили картоплю і капусту. В наші дні її також в сільській місцевості готують про запас, щоб у будь-який момент можна було дістати з морозильної камери і запекти.

Дане блюдо є чудовою альтернативою магазинної ковбаси, адже Ви на всі сто відсотків упевнені, що вона приготовлена з натуральних продуктів. Вона навіть в сучасному світі може здивувати будь-якого гурмана. Адже її смаки не обмежені. Її можна готувати з різноманітного виду м'яса і не тільки. Проявивши фантазію до неї можна додати велику кількість додаткових інгредієнтів, які тільки доповнять смак. А також великої різноманітності смаків можна домогтися за рахунок прянощів.

Спеції для домашньої ковбаси

Раніше в фарш додавали сіль, чорний перець, часник і зерна гірчиці. Зараз традиційний набір спецій для приготування домашньої ковбаси не змінився, в нього просто почали додавати ще кілька різних спецій. Так як купити будь-яку пряність можна з легкістю. Тому і інгредієнтів для приготування приправи стало в рази більше.

Але щоб вона вийшла дійсно смачною потрібно ретельно підбирати спеції для ковбаси домашньої відповідно до Вашого смаку. Адже деякі з них мають яскравий аромат, і він може сподобатися не всім. Також варто звертати увагу на кінцевий смак, який Ви хочете отримати. Він може бути різним гострим, пряним, солодкуватим і ніжним. Все це залежить від правильної комбінації.

Але не потрібно забувати про класичний смак. Саме він відрізняє українські традиційні ковбаски від інших. Але при бажанні Ви з легкістю може приготувати ті ж баварські ковбаски або австрійські. Головне визначити правильну кількість спецій, щоб не перебити смак м'яса, або навпаки зробити їх несмачними.

Детальніше про різновиди спецій

Багато хто задається питання можна зробити наскільки смачні як магазинні ковбаски самостійно. Це досить легко. Вся «родзинка» захована в приправах. Адже деякі з них одним тільки аромат можуть викликати почуття голоду. Можна додати такі спеції для ковбаси в домашніх умовах:

  • Майоран - в Німеччині він навіть отримав назву «ковбасна трава», адже його найчастіше додають до даного виробу. Завдяки гіркуватий смак і солодкого аромату добре поєднується з жирним видом м'яса, наприклад, свининою
  • Кмин - має слідкувати-пряний присмак, злегка нагадує кріп і аніс. Під час приготування може замінити коріандр. Добре поєднується з часником.
  • Імбир - його в усьому світі завжди додають до багатьох страв, а також до домашніх ковбасок. Він доповнює їх пікантним післясмаком. Також він добре відтіняє специфічний смак і аромат баранини і конини.
  • Мускатний горіх - дуже вишуканий, насичений і делікатний. Завдяки йому Ви зможете здивувати будь-якого гурмана. Але ні в якому разі його не можна поєднувати з коріандром.
  • Гірчиця білизни - ще з давніх-давен вона була присутня під час приготування цієї страви. Розбавляє буденний смак гострими нотками. Добре підходить до свинини і яловичини.
  • Паприка - додається для отримання більш насиченого золотистого кольору. Можна використовувати звичайну або копчену паприку.
  • Аніс - його люблять в кулінарній середовищі. Має освіжаючий, легкий, солодкуватий смак. Підходить для приготування копченої, смаженої, запеченої і вареної домашньої ковбаси.
  • Чебрець - володіє гострим насиченим смаком. Добре підходить до курятини і телятини.
  • Коріандр - його використовують майже в кожному рецепті приготовленої ковбаси будинку і не тільки. Він добре поєднується майже з усіма спеціями, але краще з часником і перцем чилі.
  • Бадьян - хоч він злегка нагадує аніс, але насправді він набагато насичений і складний. Він зможе збагатити блюдо неймовірно цікавим смаковим акцентом.
  • Чорний перець - класичний варіант з легкої пікантність.
  • Запашний перець - відрізняється від інших перців набором неповторних ароматів. А також в своєму складі містить велику кількість вітамінів, мінералів та ефірних масел.
  • Перець чилі - неймовірно гострий. Його використовують тільки любителі пікантних відчуттів. Поєднують найчастіше з базиліком, лавровим листом, коріандром і часником.
  • Білий перець - відмінний варіант для отримання легкого пряного присмаку.
  • Зелений перець - на відміну від інших видів перцю, абсолютно негострий, навпаки з освіжаючими нотками.

Кращі спеції для домашньої ковбаси

Щоб зробити її дійсно смачною, варто підбирати прянощі відповідно до видів м'яса, з якого Ви будете готувати. До курятини найкраще підійде суміш з чорного перцю, петрушки, майорану і часнику. Або, наприклад гвоздика, чебрець, часник, шавлія, розмарин, перець чорний і чилі. Зі свининою добре поєднується зерна білої гірчиці, коріандр, часник, чорний перець, паприка, базилік, орегано.

Щоб приготувати домашню ковбасу з яловичини, варто змішати фарш з чорним перцем, мускатним горіхом, часником. До індички добре підійде зіра, паприка, чорний перець і коріандр або мускатний горіх. Приховати специфічний смак баранини зможуть часник, чебрець, м'ята, цибуля, чорний перець, коріандр, орегано, петрушка.

Якщо Вам подобаються незвичайні смакові відтінки, тоді можете додати розмарин. Він прикрасить готову страву приємним камфорним відтінком. Шавлія може замінити перець чилі, адже має яскраву гостротою. Фенхель можна об'єднати в гармонійну комбінацію з мускатним горіхом і гвоздикою. Додати ніжного квіткового аромату можна за допомогою короля спецій шафрану. Базилік прикрасить ковбасу з печінки або ліверну.

Як вибрати спеції для домашньої ковбаси?

Купуючи спеції важко оцінити їх якість, не скуштувавши. Але дотримуючись певних правил, Ви зможете придбати хорошу продукцію. Упаковка для прянощів повинно бути герметично закрита. Таким чином вони не вбирають вологу і не втрачають свого аромату. Завжди перевіряйте терміни зберігання. Ретельно прочитайте склад приправи, щоб вона не містила ніяких смакових добавок, ароматизаторів та барвників.

Перед тим як додавати придбані прянощі до ковбаси, розкрийте упаковку і проаналізуйте запах, він повинен бути насиченим і чистим. Якщо він не відповідає оригінально краще не додавати їх до їжі. Це означає, що вони зберігалися невірно. Також вони повинні бути розсипчастими і без грудочок.

Купити спеції для домашньої ковбаси

Купити спеції для домашньої ковбаси можна на офіційному сайті виробника спецій ТМ Dr. Igel в Україні. Можна оформити адресну доставку Вашого замовлення в Харків, Львів, Одесу, Дніпро або в інші міста. Самостійно забрати можна в Києві. Також на сайті можна зробити замовлення оптом.

В категорії немає товарів