Спеції для домашньої ковбаси

Спеції для домашньої ковбаси

Українську національну кухню важко уявити без домашньої ковбаси. Її готують майже у кожній родині. Вона однаково популярна як у місті, так і в селі. Тож вона часто зустрічається в меню ресторанів, особливо з національною кухнею. Без неї не проходять жодні народні гуляння, адже засмажити її можна навіть на багатті. А надзвичайного смаку і пряного аромату їй додають спеції для домашньої ковбаси.

В Україні домашні ковбаски почали готувати ще з дванадцятого століття. А їх різноманітні рецепти потрапили до України з Німеччини. Найчастіше їх готували на основі м’яса свинини, рідше із яловичини. А поєднували в одній ковбасі різні види м’яса в дуже рідких випадках, адже в ті часи люди не могли собі дозволити різати відразу різну худобу.

Хоч і раніше не було холодильників, але дану страву готували завжди про запас. Її запікали в печі, потім складали в глиняні горщики і заливали смальцем. Зберігалася вона в прохолодному місці тривалий час. Так, як за християнською вірою люди в ті часи дотримували всіх постів, їм тривалий час не можна було вживати м’яса. А після завершення посту запаси домашньої ковбаси були як до випадку.

Як правило її найчастіше готували перед Різдвом та на Пасху. Потім на її основі готували різні страви, її додавали до супу та борщу, з нею тушкували картоплю і капусту. В наші дні її також у сільській місцевості готують про запас, щоб у будь-який момент можна було дістати з морозильної камери і запекти.

Дана страва є чудовою альтернативою магазинній, адже Ви на всі сто відсотків впевнені, що вона приготована із натуральних продуктів. Вона навіть у сучасному світі може здивувати будь-якого гурмана. Адже її смаки не обмежені. Її можна готувати з різноманітного виду м’яса і не тільки. Проявивши фантазію до неї можна додати велику кількість додаткових інгредієнтів, які тільки доповнять її смак. А також великого різноманіття смаків можна домогтися за рахунок прянощів.

Спеції для домашньої ковбаси

Раніше до фаршу додавали сіль, чорний перець, часник і зерна гірчиці. Зараз традиційний набір спецій для приготування домашньої ковбаси не змінився, до нього просто почали додавати іще декілька різноманітних спецій. Так, як купити будь-яку пряність можна з легкістю. Тому і інгредієнтів для приготування приправи стало в рази більше.

Але щоб вона вийшла дійсно смачною потрібно ретельно підбирати спеції для ковбаси домашньої відповідно до Вашого смаку. Адже деякі з них мають яскравий аромат, що може сподобатися не всім. Також варто звертати увагу на кінцевий смак, який Ви хочете отримати. Він може бути різним гострим, пряним, солодкуватим та ніжним. Все це залежить від правильної комбінації.

Але не потрібно забувати про класичний смак. Саме він відрізняє українські традиційні ковбаски від інших. Але за бажання Ви з легкістю може приготувати ті самі броварські ковбаски або австрійські. Головне визначити правильну кількість спецій, щоб не перебити смак м’яса, або навпаки зробити їх несмачними.

Детальніше про різновиди спецій

Багато хто задається питанням, чи можна зробити наскільки ж смачні як магазинні ковбаски самостійно? Це досить легко. Вся «родзинка» захована в приправах. Адже деякі із них самим лише аромат можуть викликати почуття голоду. Можна додати такі спеції для ковбаси в домашніх умовах:

  • Майоран – в Німеччині він навіть отримав назву «ковбасна трава», адже його найчастіше додають до даного виробу. Завдяки гіркуватому смаку і солодкому аромату добре поєднується з жирним видом м’яса, наприклад свининою
  • Кмин – має солодкувато-пряний присмак, злегка нагадує кріп і аніс. Під час приготування може замінити коріандр. Добре поєднується з часником.
  • Імбир – його у всьому світі завжди додають до багатьох страв, і навіть до домашніх ковбасок. Він доповнює їх пікантним після смаком. Також він добре відтіняє специфічний смак і аромат баранини та конини.
  • Мускатний горіх – дуже вишуканий, насичений та делікатний. Завдяки йому Ви зможете здивувати будь-якого гурмана. Але ніякому разі його не можна поєднувати з коріандром.
  • Гірчиця біли – ще з давнини вона була присутня під час приготування даної страви. Розбавляє буденний смак гострими нотками. Добре підходить до свинини та яловичини.
  • Паприка – додається для отримання більш насиченого золотистого кольору. Можна використовувати звичайну або копчену паприку.
  • Аніс – його обожнюють в кулінарному середовищі. Має освіжаючий, легкий солодкуватий смак. Підходить для приготування копченої, жареної, запеченої та вареної домашньої ковбаси.
  • Чебрець – володіє гострим насиченим смаком. Добре підходить до курятини і телятини.
  • Коріандр – його використовують майже в кожному рецепті приготованої ковбаси вдома і не тільки. Він добре поєднується майже з всіма спеціями, але найкраще з часником та перцем чилі.
  • Бадьян – хоч він злегка нагадує аніс, але насправді він набагато насиченіший і складний. Він зможе збагатити страву неймовірно цікавим смаковим акцентом.
  • Чорний перець – класичний варіант з легкою пікантністю. Його використовують у всіх рецептах без виключення.
  • Духмяний перець – відрізняється від інших перців набором неповторних ароматів. А також у своєму складі містить велику кількість вітамінів, мінералі та ефірних масел.
  • Перець чилі – неймовірно гострий. Його використовують лише любителі пікантних відчуттів. Поєднують найчастіше з базиліком, лавровим листом, коріандром і часником.
  • Білий перець – чудовий варіант для отримання легкого пряного після смаку.
  • Зелений перець – на відміну від інших видів перцю, абсолютно не гострий, а навпаки з освіжаючими нотками.

Кращі спеці для домашньої ковбаси

Щоб зробити її дійсно смачно варто підбирати прянощі відповідно до виду м’яса з якого Ви будете готувати. До курятини найкраще підійде суміш із чорного перцю, петрушки, майорану і часнику. Або, наприклад гвоздика, чебрець, часник, шавлія, розмарин, перець чорний і чилі. Зі свининою добре поєднується зерна білої гірчиці, коріандр, часник, чорний перець, паприка, базилік, орегано.

Щоб приготувати домашню ковбасу із яловичини варто змішати фарш із чорним перцем, мускатним горіхом, часником. До індички добре підійдуть зіра, паприка, чорний перець та коріандр або мускатний горіх. Приховати специфічний смак баранини зможуть часник, чебрець, м’ята, цибуля, чорний перець, коріандр, орегано, петрушка.

Якщо Вам подобаються незвичні смакові відтінки, тоді можете додати розмарин. Він прикрасить готову страву приємним камфорним відтінком. Шавлія може замінити перець чилі, адже володіє яскравою гостротою. Фенхель можна поєднати в гармонійну комбінацію з мускатним горіхом та гвоздикою. Додати ніжного квіткового аромату можна за допомогою короля спецій шафрану. Базилік прикрасить ковбасу із печінки або ліверну.

Як вибрати спеції для домашньої ковбаси?

Купуючи спеції важко оцінити їх якість не скуштувавши. Але дотримуючись певних правил Ви придбаєте гарну продукцію. Пакування для прянощів повинно бути герметично закрите. Таким чином вони не вбирають вологу і не втрачають свого аромату. Завжди перевіряйте терміни зберігання. Ретельно прочитайте склад приправи, щоб вона не містила ніяких смакових добавок, ароматизаторів і барвників.

Перед тим як додавати придбані прянощі до ковбасок, розкрийте упаковку і проаналізуйте запах, він повинен бути насиченим і чистим. Якщо він не відповідає оригінальному краще не додавайте їх до їжі. Це означає, що вони зберігалися невірно. Також вони повинні бути розсипчастими і без комочків.

Купити спеції для домашньої ковбаси

Купити спеції для домашньої ковбаси можна на офіційному сайті виробника спецій в Україні. Можна оформити адресну доставку Вашого замовлення до Харкова, Львова, Одеси, Дніпра та інших міст. Самостійно забрати можна в Києві. Також на сайті можна зробити замовлення оптом.



СКИДКА: -20%
 Коріандр копчений мелений ТМ Dr. Igel 1000 г
Коріандр копчений мелений ТМ Dr. Igel 1000 г
Походження сировини: Україна
119 ₴ 95 ₴
СКИДКА: -20%
 Коріандр копчений мелений ТМ Dr. Igel 500 г
Коріандр копчений мелений ТМ Dr. Igel 500 г
Походження сировини: Україна
69 ₴ 55 ₴
СКИДКА: -16%
 Перець чорний горошок ТМ Dr. Igel 470г
Перець чорний горошок ТМ Dr. Igel 470г
Походження сировини: В'єтнам
2
430 ₴ 360 ₴
ТОП ПРОДАЖІВ!
СКИДКА: -21%
 Перець чорний мелений ТМ Dr. Igel 100г
Перець чорний мелений ТМ Dr. Igel 100г
Походження сировини: Україна
1
34 ₴ 27 ₴
ТОП ПРОДАЖІВ!
СКИДКА: -20%
Імбир мелений ТМ Dr. Igel 1000г
Імбир мелений ТМ Dr. Igel 1000г
Походження сировини: Індонезія
206 ₴ 164 ₴
ТОП ПРОДАЖІВ!
СКИДКА: -20%
Імбир мелений ТМ Dr. Igel 100г
Імбир мелений ТМ Dr. Igel 100г
Походження сировини: Індонезія
25 ₴ 20 ₴
СКИДКА: -20%
Імбир мелений ТМ Dr. Igel 10кг
Імбир мелений ТМ Dr. Igel 10кг
Походження сировини: Індонезія
1840 ₴ 1476 ₴
СКИДКА: -20%
Імбир мелений ТМ Dr. Igel 25кг
Імбир мелений ТМ Dr. Igel 25кг
Походження сировини: Індонезія
4100 ₴ 3280 ₴
СКИДКА: -20%
Імбир мелений ТМ Dr. Igel 500г
Імбир мелений ТМ Dr. Igel 500г
Походження сировини: Індонезія
109 ₴ 87 ₴
СКИДКА: -20%
Імбир мелений ТМ Dr. Igel 5кг
Імбир мелений ТМ Dr. Igel 5кг
Походження сировини: Індонезія
970 ₴ 779 ₴
ТОП ПРОДАЖІВ!
СКИДКА: -17%
Базилік ТМ Dr. Igel 220 г
Базилік ТМ Dr. Igel 220 г
Походження сировини: Єгипет
7
100 ₴ 83 ₴
СКИДКА: -21%
Гірчиця зерна ТМ Dr. Igel 1000 г
Гірчиця зерна ТМ Dr. Igel 1000 г
Походження сировини: Україна
1
102 ₴ 81 ₴
ТОП ПРОДАЖІВ!
СКИДКА: -23%
Гірчиця зерна ТМ Dr. Igel 100г
Гірчиця зерна ТМ Dr. Igel 100г
Походження сировини: Україна
13 ₴ 10 ₴
СКИДКА: -20%
Гірчиця зерна ТМ Dr. Igel 10кг
Гірчиця зерна ТМ Dr. Igel 10кг
Походження сировини: Україна
910 ₴ 729 ₴
СКИДКА: -20%
Гірчиця зерна ТМ Dr. Igel 25кг
Гірчиця зерна ТМ Dr. Igel 25кг
Походження сировини: Україна
2025 ₴ 1620 ₴
СКИДКА: -21%
Гірчиця зерна ТМ Dr. Igel 500г
Гірчиця зерна ТМ Dr. Igel 500г
Походження сировини: Україна
57 ₴ 45 ₴
СКИДКА: -20%
Гірчиця зерна ТМ Dr. Igel 5кг
Гірчиця зерна ТМ Dr. Igel 5кг
Походження сировини: Україна
482 ₴ 385 ₴
ТОП ПРОДАЖІВ!
СКИДКА: -17%
Гірчичний порошок ТМ Dr. Igel 100 г
Гірчичний порошок ТМ Dr. Igel 100 г
Походження сировини: Україна
1
18 ₴ 15 ₴
СКИДКА: -20%
Гірчичний порошок ТМ Dr. Igel 1000 г
Гірчичний порошок ТМ Dr. Igel 1000 г
Походження сировини: Україна
125 ₴ 100 ₴
СКИДКА: -20%
Гірчичний порошок ТМ Dr. Igel 10кг
Гірчичний порошок ТМ Dr. Igel 10кг
Походження сировини: Україна
1125 ₴ 900 ₴
Показано від 1 до 20 з 140 (всього сторінок: 7)